Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дяковски: "Подготвили сме интересни и стойностни програми“

Новият концертен сезон на Плевенската филхармония

Снимка: Плевенска филхармония

През последните сезони Плевенската филхамония все по-често включва в афиша си проекти, които осъществява съвместно с различни музикални институции, известни солисти и диригенти. Сред тях са ˮДа послушаме кино“ – програма, изградена върху красиви песни от любими български филми в аранжимент на Христо Йоцов, ˮСветът на киното в музика“, както и ˮВ света на музиката“ по идея и с участието на Веско Ешкенази – концертмайстор на Концертгебау, Амстердам и др. 

От Любомир Дяковски, директор на Плевенска филхармония, научаваме, че тези копродукции остават в репертоарния план на оркестъра и ще бъдат представени в различни градове на страната, наред с нови и интересни програми. Сред гост диригентите са Григор Паликаров, Йордан Камджалов, Борислав Йоцов и др., както и Найден Тодоров – директор на Софийската филхармония, с която Плевенска филхармония има тясно сътрудничество. Във финален етап е подготовката за следващата 2023-а, през която оркестърът ще отбележи 70 години от своето основаване. На тази бележита годишнина са посветени и някои от предстоящите концерти.

ˮПодготвили сме интересни и стойностни концертни програми“ – казва г-н Дяковски. Ето и още подробности:

ˮНайден Тодоров ще дирижира през октомври ˮИталианска симфонияˮ на Менделсон и Концерт за пиано от Шуман със солист Фидоси Керчев – един млад и много талантлив пианист. В три концерта имаме и силно "плевенско присъствие“ в лицето на известни музиканти, наши съграждани – пианистките Пламена Мангова и Дора Делийска, както и диригентът проф. Пламен Джуров. Със съдействието на Италианския културен институт и известния бас Орлин Анастасов, подготвяме ˮСтабат матер“ от Росини, по повод 230 г от рождението на композитора, диригентът и солистите пристигат от Италия, концертът ще бъде в Католическата църква в Плевен. 

Продължава националното турне на Плевенска филхармония със ˮСветът на киното в музика“ със солисти Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Христо Йоцов, Михаил Йосифов, Живко Петров, Димитър Карамфилов, диригент Борислав Йоцов. Това е прекрасна програма, която се посреща много добре от публиката. Очакват ни в Пловдив, Карлово, Враца, Хасково, Търговище, Казанлък, а на 7 ноември – в зала „България“ в столицата. 


"Песните на Пучини“ пък е концерт, който ще изнесем в художествената галерия ˮИлия Бешков“ в нашия град. Участват тенорът Борис Луков, пианистката Вилиана Вълчева, струнен квартет от Плевенска филхармония, Общински хор ˮГена Димитрова“. С нетърпение очакваме диригента Росен Гергов, който ще пристигне от Виена със своите трима сина. Те свирят на цигулка, пиано и виолончело. Сигурен съм, че ще бъде прекрасен концерт. Разбира се, през декември са традиционните коледни програми, които тази година подготвяме съвместно с Националния филхармоничен хор, солистка е Люси Дяковска. Да не забравяме и двата концерта на участниците в майсторския клас на Марио Диаз, които са на 15 септември в Плевен и на 16 септември в зала "България" в столицата.“

През последните дни Плевенската филхармония за втори път беше домакин на вокалния майсторски клас на известния тенор Марио Диаз и Вяра Шуперлиева – пиано, преподаватели в ˮМоцартеум“ Mozarteum – Австрия. А концертите в Плевен и София са под диригентството на маестро Найден Тодоров.

Снимки: Плевенска филхармония



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15