Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският държавен глава е в Лондон за погребението на кралица Елизабет II

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Лондон на 19 септември президентът Румен Радев ще участва в церемониите за държавното погребение на кралица Елизабет II.

След траурна процесия в британската столица, в 13 ч. българско време в Уестминстърското абатство ще започне заупокойна служба на която ще присъстват 2000 гости. Сред тях над 500 са чуждестранни високопоставени лица. Това е най-голямото събиране на световните лидери и политици през 21-ви век. Събитие от такъв мащаб не е имало в Обединеното кралство от 1965 г. при държавното погребение на Уинстън Чърчил.

След службата кралският ковчег с пешеходно шествие ще бъде пренесен до замъка Уиндзор. Самото погребение ще е частно, късно вечерта в тесен семеен кръг. 

БНР подкасти:

Още от категорията

МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 2 април

МВнР отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 2 април 2023 г. избори за народни представители в България. Постоянното ни представителство във Виена е изпратило вербални ноти с покани до Бюрото за демократични институции и права на човека,..

публикувано на 03.02.23 в 19:05

Президентът: Основна задача на правителството е подготовката на честни избори

Вторият служебен кабинет на Гълъб Донев официално встъпи в длъжност . Държавният глава Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в президентството. Основна задача на петия служебен кабинет,..

публикувано на 03.02.23 в 14:51

По съседски: Събития с балкански адрес

В Гърция обсъждат забрана за участие в избори на неофашистки партии Гръцкият парламент обсъжда забрана за участие в избори на партии с явна неофашистка идеология. Социологически проучвания показват явен риск нова неофашистка партия да влезе в..

публикувано на 03.02.23 в 11:08