Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва иска чрез фалшиви референдуми да узакони агресията в Украйна

| обновено на 21.09.22 в 11:06
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телевизионно обръщение руският лидер Владимир Путин подкрепи „спонтанното“ решение на сепаратистите в окупираните украински територии да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Путин обяви частична военна мобилизация на 300 000 резервисти за войната в Украйна и заплаши, че Русия е готова да използва ядрено оръжие във войната. Кремъл обяви и мобилизация за руския военно-промишлен комплекс.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър: "Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна". Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел няма да признае резултата от референдумите. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини Русия в империализъм. Той определи плановете за допитвания в територии, където се води война като "пародия". 

Германския канцлер Олаф Шолц коментира, че "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако Путин не признае, че не може да спечели войната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25