Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва иска чрез фалшиви референдуми да узакони агресията в Украйна

| обновено на 21.09.22 в 11:06
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телевизионно обръщение руският лидер Владимир Путин подкрепи „спонтанното“ решение на сепаратистите в окупираните украински територии да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Путин обяви частична военна мобилизация на 300 000 резервисти за войната в Украйна и заплаши, че Русия е готова да използва ядрено оръжие във войната. Кремъл обяви и мобилизация за руския военно-промишлен комплекс.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър: "Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна". Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел няма да признае резултата от референдумите. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Вашингтон недвусмислено отхвърля тези референдуми. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини Русия в империализъм. Той определи плановете за допитвания в територии, където се води война като "пародия". 

Германския канцлер Олаф Шолц коментира, че "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако Путин не признае, че не може да спечели войната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00