Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красотата на България разкрита в епизод на "Европа отвисоко"

Снимка: National Geographic

В Деня на Независимостта на България, 22 септември, предаването "Европа отвисоко" на National Geographic започва четвъртия си сезон с епизод, посветен на страната ни. Целта на поредицата е да покаже кадри от четирите сезона и нова гледна точка отвисоко към ключови места в Европа

Благодарение на модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти, България е показана за пръв път от птичи поглед и същевременно чрез историите на различни хора. Това е и целта на авторите – да сглобят цялостната картина – от традициите, през инженерните технологии и природните забележителности, които оформят неповторимия облик на Европа. 

България е една от шестте страни, представени в новите епизоди на зрелищната поредица. Кадрите отвеждат зрителя в древния град Перперикон, като го запознават с историята и скритите в него тайни, както и с работата на археолози като проф. Николай Овчаров. Екипът на "Европа отвисоко" проследява и преход към метеорологичната станция на връх Мусала в тежки зимни условия и в дълбок сняг. В епизода е включено и рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, както и танцът паневритмия на Бялото братство, изпълняван от последователите на учителя Петър Дънов. Новият сезон на  "Европа отвисоко" се състои от 6 части и показва впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности както в България, така и в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция

България за пръв път участва в престижния международен фестивал за филми, свързани с археология, изкуство и екология "Археофилм", чието шесто издание се проведе от 6 до 10 март във Флоренция. Сред 88-те конкурсни заглавия бе и документалната лента "..

публикувано на 12.03.24 в 15:25

Българската литература има свой щанд на Лондонския панаир на книгата

Първата изява на България в Лондонския панаир на книгата от 12 до 14 март включва редица събития, организирани от Българския културен институт в английската столица. Страната ни участва със свой щанд, където посетителите ще могат да се срещнат и разговарят..

публикувано на 11.03.24 в 19:38