Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Белоглав лешояд

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда, става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът провокира интереса главно на британските туристи, после към тях се присъединяват холандски, скандинавски и германски туристи, а вече и много българите.
България е важна дестинация за бърдуочинг туризма - една от първите пет в Европа, благодарение на разнообразието от пернати, някои от които не се срещат в други европейски страни. Въпреки сравнително малката й територия, нашата страна е обитавана от над 420 вида птици. Най-подходящи места за този тип туризъм са районите на Бургас и Маджарово в Източните Родопи.

БНР подкасти:

Още от категорията

Британски таблоид съветва читателите си да открият вътрешността на България

"Забравете крайбрежието и неговите орди от туристи – вътрешността на България е дом на манастири, ослепителни езера и очарователни градове" – съветва журналистът на свободна практика Чарли Киткат в статията си за британския таблоид "Дейли Мейл" ...

публикувано на 10.01.23 в 13:05

Коливинг и коуъркинг чрез кооперация – как Семково е напът да стане рай за дигиталните номади

Дигитални номади от цял свят искат да основат голяма международна общност в българския курорт Семково, като за целта се готвят да трансформират изоставен хотел, строен с впечатляващ размах през 80-те години на миналия век. Сградата е с оригинален..

публикувано на 03.01.23 в 12:30
На Бекови скали

Из непопулярните красоти на България с Любомир Ангелов

Рилските езера и Белоградчишките скали, Мусала и Калиакра, Мелник и пещерата Проходна с Божиите очи… Безчет са красотите на България, пред които тръпнем от възхищение и които показваме на всеки наш гост от чужбина, за да запомни и обикне..

публикувано на 02.01.23 в 12:05