Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред най-популярните дестинации за бърдуочинг туризъм

Белоглав лешояд

Бърдуочингът, или наблюдението на птици в естествената им среда, става все по-популярен вид туризъм в България, разказа за БТА Петър Янков, един от най-известните орнитолози в страната ни. Преди десетилетия, когато се заражда в България, бърдуочингът провокира интереса главно на британските туристи, после към тях се присъединяват холандски, скандинавски и германски туристи, а вече и много българите.
България е важна дестинация за бърдуочинг туризма - една от първите пет в Европа, благодарение на разнообразието от пернати, някои от които не се срещат в други европейски страни. Въпреки сравнително малката й територия, нашата страна е обитавана от над 420 вида птици. Най-подходящи места за този тип туризъм са районите на Бургас и Маджарово в Източните Родопи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42
Скалната скулптура Главата в тракийското светилище Градище

Човешки лица, скални костенурки, жертвеници и провиралки – "Градището" пази хилядолетни тайни

Местността "Градището" в Западните Родопи е осеяна със скални силуети на хора и животни, които са били дооформени от човешка ръка преди близо 7 хиляди години. В наши дни тези загадъчни скулптури са достъпни благодарение на туристически маршрут, а мястото..

публикувано на 13.02.24 в 09:55