Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден за размисъл, свободен от политическа реклама

Снимка: freepik.com

Днес в България е ден за размисъл преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври. В 24.00 ч. на 30 септември приключи предизборната кампания на кандидатите, които търсят обществена подкрепа за влизане в 48-то Народно събрание. Съботният ден, свободен от политическа агитация, дава възможност на българските граждани да формулират предпочитанията си на кого да гласуват доверие да ги представлява в следващия парламент. Недопустимо е разпространението на агитационни материали, както и унищожаването на вече поставени такива. Оповестяването на социологически проучвания и класации също е забранено 24 часа преди вота, както и в изборния ден.

Днес партиите, коалициите и инициативните комитети подават в Районните избирателни комисии (РИК) заявления за регистрация на застъпниците на кандидатските листи, които следва да получат удостоверение от Комисията. Списък с упълномощените лица се публикува на интернет страницата на РИК при спазване изискванията за защита на личните данни.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да регистрира и публикува на интернет страницата си списък на наблюдателите на вота.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три дни празници за Деня на авиацията в Авиомузея в Бургас

В Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, Авиомузеят в Бургас ще работи за посетителите с вход свободен. В музея, който се намира на Летище Бургас в квартал Сарафово, любителите на авиацията ще могат да разгледат 10 самолетни..

публикувано на 12.04.24 в 08:30

2023-та е била най-топлата година за България от 1930 г. насам

2023 година е била най-топлата година за страната ни от 1930 г. насам. Средната годишна температура за България е била 12.9 °С, което е с 1.6 °С над климатичната норма за периода 1991–2020 г., съобщават от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 12.04.24 в 07:35

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

На 12 април отбелязваме 55-тия Международен ден на авиацията и космонавтиката. На тази дата през 1961 г., в 6 часа и 7 минути по Гринуич (9 ч. и 7 мин. московско време), с кораба "Восток 1" Юрий Гагарин започва своята паметна за човечеството обиколка..

публикувано на 12.04.24 в 05:15