Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Port Baglar или Заливът на лозята разбулва хилядолетни тайни от дъното на Черно море

Откриване на масивна желязна котва
Снимка: historymuseum.org

Подводната експедиция на Националния исторически музей в залива до нос Христос, южно от град Созопол, приключи преди дни с уникални находки, свързани с историята на корабоплаването и товаро-разтоварните дейности в тази част на българското Черноморско крайбрежие.

Нос Христос е най-югоизточният скалист нос на полуостров Буджака до град Созопол. Южно от него е разположен голям залив, който е обозначен като Portus Baglar (или "Залива на лозята") в карти от целия XVIII век. През последните 40 години в този залив са открити стотици ценни предмети, свързани с корабоплаването в региона (амфори, каменни котви, щокове). Предполага се, че през Античността и Средновековието на големия полуостров Буджака е била разположена пристанищна зона, която е обслужвала антично селище, средновековни църкви и манастир в местността Каваци.

Полуостров Буджака и заливът до нос Христос

Подводната археологическа експедиция, водена от зам.-директора на НИМ проф. д-р Иван Христов е открила сравнително голям брой фрагментирани керамични съдове и амфори от различни исторически периоди (VI в. пр. Хр. - XVIII сл. Хр.) на дълбочина от 6 до 10 метра. Най-ранните находки са две каменни котви с два отвора. В литературата се приема, че този вид котви са най-старите корабни елементи, използвани още през Бронзовата епоха в Средиземноморието и Черно море. Общата датировка на каменните котви от българското Черноморие е III-II хил. пр. Хр., но те се използват и в началото на I хил. пр. Хр..

При подводните издирвания в района на Port Baglar са открити също така и четири железни котви, които се датират към XVII-XVIII век. Има и други ценни находки от приключилата експедиция на НИМ в района на Созопол, които тепърва ще се изследват.

Средновековна паница от залива до нос Христос

Цялостният оглед на бреговата ивица в тази част на българското Черноморие дава основание на учените да предполагат, че освен като "убежище" при силни морски бури, Port Baglar е бил използван и за товаро-разтоварни дейности, свързани с развитата жилищна, стопанска и религиозна инфраструктура. Две са били местата, на които вероятно са били построени примитивни пристанищни съоръжения, познати през по-късни епохи като скели. Първото място се намирало в подножието на проучвания средновековен манастир южно от нос Христос. Второто място, при което вероятно също е съществувала скеля (пристан) и хелинг (съоръжение за спускане на корабите във водата – бел. ред.), е било разположено в началото на плажа "Каваците". Там, до началото на XX век, е съществувал железен кей, влизащ навътре в морето.

Проф. д-р Иван Христов

Проучванията на залива до нос Христос ще продължат до края на годината, съобщават от НИМ.

Съставил: Венета Николова
Снимки: Национален исторически музей

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10