Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Съветът по сигурността към служебния премиер ще обсъди последиците от референдумите в окупираните украински територии

Снимка: Reuters

Съветът по сигурността към министър-председателя Гълъб Донев ще обсъди частичната военна мобилизация в Руската федерация, провеждането на референдуми в окупираните украински територии и евентуалната ескалация на военния конфликт между Русия и Украйна. Според Гълъб Донев, съществува риск за националната сигурност на страната ни, но няма пряка военна заплаха за България в настоящия момент. Заседанието при премиера е седмица, след Консултативната среща при президента Румен Радев, който посочи че ескалацията на конфликта може да засегне доставките на газ, петрол и задълбочаване на икономическата и социалната криза. Тогава служебният премиер коментира, че правителството подготвя всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от военния конфликт. На днешната среща, в която ще участват и представители на службите за сигурност, се очаква Съветът по сигурността при премиера да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност, да изготви оценки и да предложи съответните решения.  

След резултатите от проведените в окупираните украински територии референдуми има голяма вероятност 15% от украинската територия да бъде присъединена към Русия, независимо от осъдителните реакции на западните лидери. В Москва отбелязаха резултатите от референдумите на огромен екран на Червения площад с послания "Донецк, Луганск, Запорожие, Херсон - Русия!", съобщи БТА. Агенцията цитира руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, който посочва в статия в "Нешънъл интерест", че американските политици се заблуждават, ако смятат, че Русия не е готова да защити Крим или териториите, които могат да се присъединят към страната, "на основание свободното волеизявление на народа“. Антонов припомня също, че през октомври се навършват 60 г. от Карибската криза, когато СССР и САЩ са били пред ядрен конфликт. В тази връзка посланикът призовава Русия и САЩ, както и другите ядрени държави да потвърдят в общ документ, че "в ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде започвана".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49