Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Снимка: pixabay

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което за 29-и път организира Европейски дни на птиците у нас.

Поканата за участие е към всички любители на природата, но първото правило, с което природозащитниците запознават хората е как да наблюдават пернатите в природата, без да ги безпокоят. Причината е, че повечето от дивите птици са чувствителни към средата и не умеят да се адаптират навсякъде.

На 1 октомври любители на птиците се събират в Южния парк в София, за да наблюдават земеродното рибарче. В Пловдив пък поканата е към децата, които ще посетят Гребната база, където за тях са организирани игри и състезания. Програмата във Велико Търново на 1 октомври включва излет за наблюдение на птици в парк „Света гора“ от 09:00 до 12:00 ч. За повечето събития е необходима предварителна регистрация на сайта на Европейски дни на птиците, съобразно градовете, в които се провежда инициативата.

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите обвинени за шпионаж във Великобритания не се признаха за виновни

Обвинените петима българи, че са част от руска шпионска мрежа във Великобритания, пледираха пред Централния наказателен съд (Old Bailey) в Лондон, че са невинни. Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са..

публикувано на 23.03.24 в 09:51

Пясъчен поздрав за Тодоровден

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от..

публикувано на 23.03.24 в 09:35

Няма данни за пострадали българи при терористичното нападение в Москва

По информация на българското посолство в Москва, до този момент няма данни за загинали или пострадали български граждани при терористичното нападение над концертна зала в руската столица. Посолството е в контакт с местните власти, следи ситуацията и е..

публикувано на 23.03.24 в 08:28