Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България е отказала на Украйна да ѝ предостави тежко въоръжение

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди днешното заседание на Съвета по сигурността към служебния премиер, свързано с последиците за страната ни от анексирането на украински територии от Русия. 

По думите на Стоянов, към момента няма промяна на ситуацията в Черно море. Единственият риск са свободно дрейфуващите мини. Такива са откривани и в Румъния, и в България, и в Турция.

Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане към България от страна на Украйна за тежко въоръжение, но такова е отказано. "Има решение на парламента, който гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия, ние няма как да го погазваме", е отговорил Стоянов. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Нова масирана руска въздушна атака срещу Украйна

Върху над ¾ от територията на Украйна е въведен червен код за въздушна опасност. Украинците са предупредени да спазват сигналите за тревога и своевременно да отиват в укритията заради руските атаки. На много места е прекъснат тока. През нощта..

публикувано на 26.01.23 в 09:35

Как се стягат парламентарните партии за предстоящите избори?

Парламентарно представените формации вече се подготвят за участие в предстоящите на 2 април предсрочни избори за 49-ти парламент и демонстрират оптимизъм за бъдещите си резултати. "Ще търсим локални измерения на проблемите и възможностите. Ще търсим..

публикувано на 25.01.23 в 16:56
 „Леопард 2 А6”

Очаква се САЩ и Германия да обявят доставки на танкове за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че дискусиите за доставка на тежки западни танкове в Украйна "трябва да приключат с решения". "Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове, за които Украйна настоява”, заяви Зеленски във..

публикувано на 25.01.23 в 09:12