Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

България е отказала на Украйна да ѝ предостави тежко въоръжение

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

"Преки заплахи за въвличане в конфликт няма. Всяка промяна в обстановката води до притеснение". Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди днешното заседание на Съвета по сигурността към служебния премиер, свързано с последиците за страната ни от анексирането на украински територии от Русия. 

По думите на Стоянов, към момента няма промяна на ситуацията в Черно море. Единственият риск са свободно дрейфуващите мини. Такива са откривани и в Румъния, и в България, и в Турция.

Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане към България от страна на Украйна за тежко въоръжение, но такова е отказано. "Има решение на парламента, който гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия, ние няма как да го погазваме", е отговорил Стоянов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел получава от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство, 15 май 2023 г.

Президентът ще връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на правителство

В понеделник се очаква вицепремиерът в оставка Мария Габриел да получи мандат за съставяне на правителство. Президентът отложи връчването за 18 март, заради официалния траур след кончината на патриарх Неофит. В понеделник или ще отидем при..

публикувано на 18.03.24 в 07:10

Протест срещу гласуването в руското посолство в София

В третият и последен ден от президентските избори в Русия, които са с предизвестен край руските граждани в България гласуват в руското посолство в София. По обяд пред дипломатическото представителство имаше опашка от стотици жеалещи да гласуват...

публикувано на 17.03.24 в 14:09

Премиерът и външният министър се срещнаха с Вселенския патриарх

Мир, единство и сътрудничество – беше посланието, около което се обединиха участниците в срещата между премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел с Вселенския патриарх Вартоломей. Православният йерарх водеше в София опелото на покойния..

публикувано на 17.03.24 в 10:16