Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Турция отговаря на САЩ с увеличено военно присъствие в Кипър

Турция ще увеличи военното си присъствие в Кипър и ще достави в северната част на острова необходимото оръжие, за да защити интересите на кипърските турци. Това каза външният министър Мевлют Чавушоглу пред студенти от университета Памуккале, предаде Анадолската агенция. „Предложих на Блинкен, ако желае, да предостави финансова помощ на кипърските гърци, но не и да доставя оръжие, като открито попитах: Срещу кого въоръжавате /Никозия/?“, разказа за разговора си с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен турският министър. Този месец Държавният департамент на САЩ съобщи, че Блинкен е отменил ограниченията в търговията с продукти в сферата на отбраната за Кипър за финансовата 2023 г. „Няма обяснение, защо САЩ вдигнаха оръжейното ембарго. Това ще доведе до надпревара във въоръжаването на острова“, коментира и президентът Реджеп Ердоган пред CNN TÜRK.
САЩ наложиха ембаргото през 1987 г. с цел насърчаване на обединението на острова, преговорите за което десетилетия наред са безуспешни. Рестрикциите са частично отменени през 2020 г., напомня "Дневник".

Черна гора гони шестима руски дипломати

Черна гора е обявила шестима руски дипломати за персона нон грата, съобщи черногорското външно министерство в "Туитър", цитирано от БТА. Решението е взето заради действия на дипломатите, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и на взаимното уважение между двете държави. По-рано в четвъртък черногорските медии съобщиха за мащабна мрежа, работила в полза на руското разузнаване. Според публикации в черногорските медии обект на операцията са били двама черногорски граждани, шестима руски дипломати и около трийсет руски граждани, пребиваващи в Черна гора.

САЩ са най-важният търговски партньор на Румъния извън ЕС

Обемът на търговията между Румъния и САЩ през 2021 г. е достигнал 5 милиарда и 400 милиона долара спрямо 2 милиарда и 400 милиона долара през 2011 г. Това показва проучване на Американската търговско-промишлена камара в Румъния, представено тази седмица по време на провелия се Американо-румънски икономически форум, предаде Радио Румъния Интернешънъл. Американските преки и косвени инвестиции в Румъния са нараснали от 6,5 милиарда долара през 2019 г. на 7,5 милиарда долара през 2020 г. САЩ са петият търговски партньор на Румъния и най-важният партньор на страната извън ЕС. Най-големите инвестициите на САЩ в Румъния са в областта на селското стопанство и здравеопазването. В страната има 900 фирми с американски капитал.

Сърбия няма да признае референдумите в Украйна

Министърът на външните работи на Сърбия Никола Селакович заяви, че Белград не може да приеме резултатите от т.нар. референдуми в украинските области, контролирани от Русия, съобщава БТА. „Това би било в пълно противоречие с нашите държавни и национални интереси, в пълно противоречие с нашата политика на запазване на териториалната цялост и суверенитет и ангажираност с принципа на ненарушимостта на границите", каза Селакович.
Някогашната сръбска област Косово обяви независимост от Белград през 2008 г. Съдът на ООН потвърди независимостта на Косово през 2010 г. Редица страни обаче, наред със Сърбия, не признават Косово. Сред тях са Русия, Индия, Китай и страни членки на ЕС (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания).

В Гърция протестираха в знак на солидарност с жените от Иран

Неизвестни лица хвърлиха коктейл "Молотов" по дипломатическата мисия на Иран в Атина, няма пострадали, предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева, позовавайки се на съобщение от гръцката полиция. Инцидентът се свързва с демонстрация в подкрепа на жените в Иран, която се проведе в центъра на гръцката столица. Демонстрантите носеха плакати с лицето на Махса Амини, гориха хиджаби и демонстративно си режеха косите. Стотици гъркини от организации за подкрепа на жените участваха в демонстрацията на централния площад в гръцката столица. Сред демонстрантите имаше и мъже от Иран, които живеят и работят в Гърция.

Съставил: Миглена Иванова

Снимки: IHA, архив, ЕПА/БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53