Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Българите в страната и чужбина отново избират парламент

Над 1000 международни наблюдатели следят за честността на изборния процес у нас

В 7.00 часа започна изборният ден, в който българите трябва да изберат своите 240 представители в 48-ото Народно събрание. Това е четвърти парламентарен вот за последните 18 месеца.


22 партии и 6 коалиции участват в предсрочната парламентарна надпревара. Кандидатите за народни представители са 6 624, преобладават мъжките кандидатури (4670), докато дамите са 1954. Те ще се борят за гласовете на малко над 6.6 милиона гласоподаватели. Право да гласуват в изборите имат българските граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. Лицата със статут на постоянно пребиваващи в Република България, които не са български граждани, нямат право да гласуват при произвеждане на избори за народни представители.


Гласуването се провежда машинно във всички избирателни секции с повече от 300 избиратели. Според Изборния кодекс с хартиени бюлетини се гласува, когато правото на вот се упражнява в подвижна избирателна кутия или в избирателни секции в лечебни заведения, институции за предоставяне на социални услуги, на плавателни съдове под българско знаме, както и в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Изборните секции в страната са 11 636 на брой, от които 9396 са оборудвани с по една машина, а в 2240 ще има възможност да се гласува на две електронни устройства, изчисли БГНЕС.

Зад граница ще бъдат отворени 755 изборни секции в 62 държави, информира служебният министър на външните работи Николай Милков – това е с 4 секции повече от вота през ноември 2021, но по-малко от рекордните 784 през юли м.г. В 300 от тях ще се гласува с машини, в останалите ще се използват хартиени бюлетини. Адресите на секциите за гласуване в чужбина са публикувани на сайта на Външно министерство.


По закон изборният ден приключва в 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 ч., когато пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън страната гласуването започва в 7.00 ч. и приключва в 20.00 ч., съответно 21.00 ч. местно време.

Четири социологически агенции ще провеждат проучвания в деня на вота, но резултатите от екзитполовете ще бъдат обявени след приключване на изборния ден. Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите не по-късно от 4 дни след вота.

Над 1000 международни наблюдатели и 18 организации проследяват честността на изборния процес у нас, съобщи Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

В публикациите си на десет езика днес Радио България ще проследи изборния ден в страната и чужбина и ще даде трибуна на събеседници с различни гледни точки към изборния процес в България.

Информация, сигнали, снимки и видеа за вота в чужбина можете да изпращате на radiobulgaria@bnr.bg и на страницата ни във Фейсбук.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Започва продажбата на коледни елхи с кауза

Министерството на земеделието започва традиционната продажба на живи елхи в началото на следващата седмица в цялата страна, съобщиха от ведомството. Каузата на кампанията през тази година е свързана с опазването на горите . За всяко продадено..

публикувано на 03.12.22 в 13:01

Хванаха частна линейка с 14 мигранти край Бургас

Жандарменията задържа 14 нелегални мигранти от Сирия, Либия и Тунис в частна линейка край село Драка в община Бургас. Трийсет и една годишният шофьор е бил облечен като фелдшер, съобщи директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов . По..

публикувано на 03.12.22 в 12:44

В София се провежда коледно изложение на минерали и скъпоценни камъни

Коледен подарък за любителите на причудливите форми на минералите и скъпоценните камъни предлага музеят "Земята и хората". В централното фоайе посетителите могат да се насладят на специално изложение с участието на десетки фирми и колекционери от..

публикувано на 03.12.22 в 10:15