Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златният учител на България Теодосий Теодосиев беше специален гост на българското школо в Ню Йорк

Снимка: Училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

Преди дни преподавателят по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев – Тео, посети училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк по покана на своя ученик – д-р Павлин Савов, родител на двама ученици в учебното заведение. Тео, известен още като Златния учител на България, пристигна в Ню Йорк, заедно с дъщеря си и със снимачен екип, подготвящ продължение на филм за него.

По време на посещението си учителят разгледа класните стаи, даде интервю на младите репортери от клуба по журналистика към школото и дълго разговаря с учениците и техните родители, научаваме от фейсбук страницата на българското училище. Теодосий Тодосиев разказа за своята школа и за постиженията на възпитаниците си по света. Той подчерта колко е важно да се развиват знанията у децата и говори за силата на интелигентния човек. Пред публиката учителят показа нагледно как точните науки могат да бъдат приятни и занимателни, като реши и обясни две задачи. Разбира се, имаше задача и за самия него, подготвена от ученика му – Павлин Савов, който е доктор по астрофизика и анализатор на математически модели. Публикацията на фейсбук страницата на училището ни в Ню Йорк завършва с думите: “Голяма усмивка грееше на лицето на Тео, докато Павлин обясняваше условието на задачата. Миг, запечатан в една снимка и споделен с всички нас! Безценен момент, показващ силната връзка между Учителя и Ученика.”


Теодосиев е създател на метод за формиране на силов интелект. За ефективността му говорят и успехите на неговите учениците. Те са носители на златни медали, спечелени за България от международни олимпиади по физика. Негови възпитаници са изследователи в различни научни области, като наблюдение на молекулните движения, изследвания на черни дупки и гравитационните вълни, произведени от тях; първенци в производството и изследванията с лазерна техника; производители на камери за НАСА, съобщава БТА.

Още за „Златния учител на България“ вижте в публикацията „Теодосий Теодосиев: В бързоразвиващия се свят няма място за изоставащи“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Училище "Христо Ботев" в Ню Йорк

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посланик Георги Панайотов и Карол Куилън в Къщата музей на президента Удроу Уилсън

Българският посланик в САЩ влезе в Консултативния съвет на музея на Удроу Уилсън

Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов е назначен за член на Консултативния съвет на Къщата музей на президента Удроу Уилсън, съобщи дипломатическото представителство във Вашингтон, предава БТА.Назначението е одобрено от Карол Куилън, президент..

публикувано на 19.03.24 в 13:14
Ученици от неделното училище в Лисабон

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 17.03.24 в 20:05
Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града. По този повод вицепрезидентът..

публикувано на 17.03.24 в 16:36