Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално се въвежда в експлоатация газовата връзка Гърция-България

Снимка: REUTERS

На 1 октомври президентът Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в Националния дворец на културата в София.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, премиерът на Румъния Николае Чука и българският премиер Гълъб Донев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27