Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално се въвежда в експлоатация газовата връзка Гърция-България

Снимка: REUTERS

На 1 октомври президентът Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в Националния дворец на културата в София.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, премиерът на Румъния Николае Чука и българският премиер Гълъб Донев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31