Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриването на интерконектора Гърция – България прави страната ни по-малко зависима

| обновено на 01.10.22 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Интерконекторът Гърция – България прави страната ни по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка Гърция-България, в Националния дворец на културата.

По думите на Донев, новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности и да осигури диверсификацията на източниците и доставките на природен газ за България. Това е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, подчерта Донев. Служебният премиер коментира, че икономическите ползи от интерконектора ще бъдат големи, а самият проект е доказателство за отговорността и солидарността между Гърция и България, предаде БТА.

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участват председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

По думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, "днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа". Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа и означава свобода, посочи фон дер Лайен и подчерта, че ЕК подкрепя проекта от самото начало с близо 250 млн. евро.


В изказването си президентът Радев посочи, че газовата връзка не само е доказателство за технологичния капацитет на България и Гърция, но създава нови предпоставки за сътрудничество не само за България, но и за Румъния, Сърбия, РС Македония и други страни от Централна и Източна Европа. Президентът изтъкна, че ключът към успеха е в съвместните проекти, свързаността и интеграцията във всичките им измерения и призова за съвместно развитие на региона чрез общи доставки на енергийни ресурси,  разработване на нови технологии и изграждане на енергийни съоръжения, включващи съхранението на енергия, както и производството на зелен водород.

Радев подчерта, че заради войната в Украйна единственият надежден сухопътен път от Азия и Африка към Европа е от Турция през България и Гърция до Сърбия и Румъния, което налага модернизирането на контролно-пропускателни пунктове, разширяване на транспортната, железопътна, дигиталната инфраструктура.

Пълен запис на церемонията гледайте тук.
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Евроинтеграцията на Западните Балкани няма алтернатива

На среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че разширяването на ЕС трябва да се основава на принципи, отчитащи собствените..

публикувано на 08.04.24 в 14:11

За проектосъстава на служебния кабинет и логиката в политическата ситуация у нас

Номинираният за служебен премиер Димитър Главчев представи преди дни състав на служебно правителство, което да управлява страната в следващите месеци до изборите "2 в 1" – за национален и европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни...

публикувано на 08.04.24 в 11:25
Мария Габриел

Мария Габриел представя външнополитическата стратегия на България

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел ще представи днес в Министерството на външните работи проект на външнополитическа стратегия на България. Документът е изготвен след широко експертно и обществено обсъждане. Стратегията има..

публикувано на 08.04.24 в 05:10