Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяването на свързаността между България и Румъния е от значение за икономическия обмен на целия регион

Снимка: Президентство

Разширяването на свързаността в различни сфери  между България и Румъния, в това число изграждането на трети мост и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, е от значение за икономическия обмен на целия регион. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с министър-председателя на Румъния Николае Чука в София, преди церемонията по откриването на газовата връзка Гърция- България. По думите на държавния глава двустранният стокообмен между двете страни през 2021 г. достига 6.5 млрд. евро, но това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния. Двамата държавници изразиха обща позиция, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19