Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяването на свързаността между България и Румъния е от значение за икономическия обмен на целия регион

Снимка: Президентство

Разширяването на свързаността в различни сфери  между България и Румъния, в това число изграждането на трети мост и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, е от значение за икономическия обмен на целия регион. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с министър-председателя на Румъния Николае Чука в София, преди церемонията по откриването на газовата връзка Гърция- България. По думите на държавния глава двустранният стокообмен между двете страни през 2021 г. достига 6.5 млрд. евро, но това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния. Двамата държавници изразиха обща позиция, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47

Подновени са преговорите за съставяне на правителство

Водят се разговори, между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), каза пред БНТ кандидатът за премиер от ГЕРБ Мария Габриел. Тя отказа да даде повече информация и подчерта, че докато всичко не е договорено, нищо не е..

публикувано на 23.03.24 в 09:27
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47