Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Европа би могла да се възползва от природния газ на Азербайджан по изградените газопреносни системи

Снимка: Президентство

Преди церемонията в София по въвеждане в експлоатация на газовата връзка Гърция-България, президентът Румен Радев проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи прессекретариатът на президентството.

Държавният глава запозна председателя на ЕК с предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия и Унгария да увеличат преноса на природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни системи. Така, по вече изградена надеждна и сигурна инфраструктура, само с леки модификации на мрежите, би могла да бъде ускорена доставката на природен газ за страните от ЕС.


БНР подкасти:

Още от категорията

Президентът: Датата на следващите парламентарни избори е 2 април

Отчитайки техническите предизвикателства през ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, на която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да..

публикувано на 24.01.23 в 18:15

След консултации президентът ще насрочи дата за предсрочни избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. След консултации с Централната избирателна комисия ще взема решение за разпускане на 48-ия парламент и дата за следващите предсрочни избори, каза президентът..

публикувано на 24.01.23 в 11:06
Николай Милков на заседанието на Съвета по външна политика на ЕС в Брюксел

София информира ЕС за влошеното положение на македонските българи

В Брюксел външният министър Николай Милков е информирал своите колеги от Съвета по външна политика на ЕС за влошаващата се ситуация в Северна Македония на македонските граждани с българско самосъзнание. Милков е акцентирал върху тежкия инцидент с побоя..

публикувано на 24.01.23 в 10:01