Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стево Пендаровски: „Имаме нужда от широка европейска солидарност“

Снимка: БГНЕС

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски поздрави Азербайджан, България и Гърция, които помагат за свързването на целия регион. На церемонията в София, по официалното откриване на газова връзка Гърция-България, Пендаровски отбеляза, че новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента, когато много кризи взаимно се подсилват. Затова, по думите му, газовата връзка е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа. „За да може нашите домакинства и бизнеси да се възползват от тази възможност, Северна Македония е готова да предприеме всички необходими стъпки в тази посока“, посочи Пендаровски и добави, че за да се постави всичко това в по-широка перспектива, заедно с регионалното сътрудничество е необходима по-широка европейска солидарност.

След церемонията, Пендаровски се срещна с президента Румен Радев, за да обсъдят възможностите за по-активно партньорство на България и Република Северна Македония в областта на енергетиката, както и доставки на електроенергия през зимния сезон. Преди това, на тристранна среща с председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен бе разгледан и въпросът за присъединяването на РС Македония и перспективите за оказване на подкрепа от страна на ЕК към югозападната ни съседка.

Снимки: пресцентър на Президенството

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30