Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските граждани упражняват правото си на глас в 62 държави по света

| обновено на 02.10.22 в 13:37
Снимка: архив

Гласуването на българите зад граница започна в Нова Зеландия и Австралия, в 7 ч. местно време, (21ч. българско време на 1 октомври).  Българските граждани зад граница гласуват общо в 62 държави в 755 секции. Най-много чуждестранни секции има в Турция – 166, във Великобритания – 126, в Германия – 77 и в Испания – 65. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ – в 6 часа българско време в понеделник, 3 октомври. 

В Чикаго, където живее най голямата българска общност, са определени 8 места за гласуване, а в 5 секции ще има машини. Според изборните доброволци там, няма да има проблеми и в щата Флорида, където ураганът Йън взе жертви и причини много щети. Представители от Посолството ни в САЩ и от МВнР вероятно няма да има, защото не могат да се придвижат. 

В Гърция, където изборният ден започна в 7 ч.,българските граждани гласуват в 25 секции. В Атина секциите са 7 и се намират на достъпни места. На о. Крит, където има най-много туристи секциите са 6. Там силното земетресение с магнитут 5-та степен по скалата на Рихтер не наруши изборната процедура. Няма пострадали и разрушения. На островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се очаква вот и от туристи, има по една секция. 

Гласуване в изборна секция на остров Лимнос
Българските граждани, които са на почивка в северната част на Гърция, днес имат възможност да упражнят правото си на вот в Александруполис, Комотини и Кавала. Там могат да гласуват и пътуващите за Тасос, защото на острова няма открита секция. За сънародниците ни от Халкидики най-близката секция е в Солун. Рано сутринта, преди началото на изборния ден, пред някои секции вече имаше чакащи българи, които са заети в туризма и са на работа. Гръцките медии отразяват парламентарните избори в България.

Изборният ден за сънародниците ни в Турция започна навреме в 151 от общо 166 секции, съобщи МВнР. В две трети от тях се гласува машинно – с 220 устройства. В 15 от секциите началото се е забавило, заради неявяване на някои председатели или членове на секционни избирателни комисии, предложени от политически партии и коалиции. Външното ни министерство своевременно е предложило резервни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции вече работят. В Одрин, една от двете машини за гласуване не функционира и там вотът протича с една машина. По информация на местните изселнически дружества се очаква да гласуват близо 100 000 души. Това е рекорден брой, в сравнение с предишните избори през ноември, когато гласуваха около 90 хиляди наши сънародници. 

Снимка: Тоня Димитрова
Заради попълването на декларациите отново се наблюдава напрежение, но те могат да бъдат предварително попълнени и подписани, както е описано в методическото указание на МВнР.

Във Франция от 7 ч. работят 16 секции в 14 града. Сънародниците ни там имат възможност да отидат до урните до 20 ч. По предварително подадените заявления там, общо 884, желаещите да гласуват изглеждат по-малко в сравнение с предишните избори. Най-много са секциите в Южна Франция, където българската общност е нараснала значително. В посолството ни в Париж, както и в Лион и в Ница, където на последните избори са се явили най-много български граждани, вотът ще е с машини. 

Изборна секция в Бордо
В Русия, българските граждани могат да гласуват в посолството ни в Москва, в генералното ни консулство в Санкт Петербург и в Екатеринбург. В главния културен и промишлен център в уралския регион, Екатеринбург, където преди няколко месеца беше затворено българското консулство, сънародниците ни събраха необходимия брой подписи за откриването на избирателна секция. Гласуването и в трите града ще бъде с хартиени бюлетини.

Изборна секция в Тудела

Българските граждани, живеещи в Испания могат да упражнят правото си на вот в общо 56 населени места, където са разпределени 65 секции. Изборният ден там започна в 8 ч. българско време, а на Канарските острови около 9 часа. За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити миналата година. Броят на определените места за гласуване е с 4 по-малко отколкото през ноември 2021 година, броят на подалите предварително заявление е едва 2127 или с около 1000 желаещи по-малко от ноември и с над 2000 по-малко от изборите през юли 2021 г. Според членовете на комисиите там, това вероятно се дължи на честото ходене до урните. За сравнение, на първите избори през април 2021 г. бяха подадени почти 8000 заявления, а до урните отидоха 20 309 души. Ако и този път така се получи подобно разминаване, гласуващите трябва да имат предвид, че личните им данни ще се вписват на ръка и това ще забави процеса.

Българската общност в Италия гласува на 26 места. Най-много са секциите в Милано, където в българското училище са обособени 3 места с 4 машини. В останалите градове и области гласуването е с бюлетини. В посолството ни в Рим има две секции, а в Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция и Неапол – секциите са по една. В останалите градове и селища, без островите също има по една секция. В област Тоскана са образувани 4 секции, а в Ломбардия и Лацио по 3. Предварително са се записали да гласуват почти 1000 българи. Българското посолство в Рим, акредитирано и за Република Малта, е образувало на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба , където 93-а души са се записали да гласуват. Прогнозите са броят на гласувалите българи в Италия и Малта  да надхвърли, както винаги, този на предварителните заявления.

В 7 ч. местно време, в Белгия отвориха врати 15 секции, а в Люксембург 2. В Брюксел работят по 2 секции в постоянното ни представителство и в посолството ни и още две – в кварталите Етербек и Скарбек. В Антверпен са 3, а в Гент, където има най-много българи – 2. Във Варегем, Льовен, Масмехелен и Хаселт има по една секция. На предишните избори за народно събрание в Белгия са гласували между 4 и 5 000  души, а в Люксембург – около 700. Очаква се най-много гласоподаватели да има по обяд и към края на деня, както и предишните години. Гласуването приключва в 20 ч. местно време.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков: Споразумението е причината за провала на преговорите

Лидерите на ПП-ДБ все още не са излезли с официален коментар след решението на предложената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да се откаже от връчения ѝ мандат за съставяне на кабинет, която също така заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи друг кабинет...

публикувано на 25.03.24 в 14:52

Мария Габриел оттегля от парламента кандидатурата си за премиер

Номинираната от ГЕРБ за премиерския пост Мария Габриел съобщи на брифинг в неделя, че се отказва от кандидатурата за премиер и в понеделник, 25 март, ще внесе в парламента декларация за отказ от връчения мандат. Според заявеното от Габриел, ГЕРБ няма да..

публикувано на 25.03.24 в 05:45

Седмицата започва с по-ниски температури, по планините - валежи от сняг

През следващото денонощие от запад на изток ще премине бърз студен атмосферен фронт. Ще има валежи от дъжд, по високите полета на Западна България и планинските райони, през нощта примесен със сняг. На места в източната част от Северна България валежите..

публикувано на 24.03.24 в 19:05