Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към 20 часа избирателната активност е 36,6 %

Снимка: БГНЕС

Към 20 часа изборната активност е относително слаба едва 36,6 на сто от българите са упражнили конституционното си право на глас.


35,3 на сто е била избирателната активност в страната, отчетена към 19.00 часа от социологическа агенция "Галъп", която е партньор на Българското национално радио и през целия ден следи гласуването и разпределението на силите за 48-ото Народно събрание.


28,7% е била избирателната активност в страната, отчетена към 17.00 часа от социологическа агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на Българското национално радио и през целия ден следи гласуването и разпределението на силите за 48-ото Народно събрание. 

На предходните парламентарни избори, проведени на 14 ноември 2021 г., активността към 17.00 часа, регистрирана от агенцията, беше 30,2%. 


Към 15 часа избирателната активност е достигнала 23,3%, показват данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Според Централната избирателна комисия активността се движи около и дори малко по-високо от активността на последните избори през ноември 2021 г.


Според екзитпола на "Галъп интернешънъл" към 13:00 часа избирателната активност в страната ни беше 17,6%, съобщи в интервю за БНР социологът Яница Петкова от агенцията. За момента остава ниска и се движи така, както беше на последните парламентарни избори на 14 ноември 2021 г., когато отново е била около 17,5% около 13:00 часа. По данни на ЦИК към 11 ч. е имало проблеми с работата на 22 от машините за гласуване в страната. За 10 от тях е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са заработили. 
Около 11 часа избирателната активност беше 10,3%, съобщи изпълнителният директор на агенцията Първан Симеонов. Според него, все още е рано да се каже как ще се развият резултатите до края на деня, тъй като активността е сравнително ниска за българските стандарти.


Два часа след началото на вота в България, около 9 часа сутринта, избирателната активност е била 3,6% спрямо официалния избирателен списък, съобщи за БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. По отношение на предишните избори през ноември 2021, когато активността се е движила около 4%, сега е по-слаба. 


Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на импровизираните резултати, които ще започнат да се появяват в различни медии, защото натрупванията ще станат надеждни едва в ранния следобед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00