Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лесна организация и ниска избирателна активност белязаха изборния ден в Крайстчърч, Нова Зеландия

Миналата година имаше повече ентусиазъм, признава Деница Стоева от изборната комисия в града

Снимка: личен архив

Спокойно премина изборният ден за българите във втория по големина град на Нова Зеландия Крайстчърч. Избирателната активност е по-ниска от предишните избори – 19 души гласували от 48 по списък със заявления, каза специално за Радио България Деница Стоева, член в изборната комисия. За сравнение на предишните парламентарни избори гласувалите в секцията българи са били 29.

"Известен брой хора споделят, че вече са уморени, обезверени или напълно объркани за кого да гласуват. Все пак сме далеч от България и е трудно да се следи какво се случва реално в българската политика. От друга страна има съвсем обективни фактори. В момента много хора пътуват след две години и половина на изолация, заради Covid-пандемията и много от българите използват настоящия момент да се завърнат в родината, където ще направят своя избор. От друга страна, при нас в момента е ученическата ваканция и много семейства имат планове за почивки и пътуване със семействата си. Липсваше и голямото мобилизиране сред българската общност за подаване на заявления, за да бъде отворена избирателна секция. Сега повечето секции в Австралия и в Нова Зеландия се отварят автоматично."

Деница Стоева живее със семейството си на зеления континент вече петнайсет години. Днешните избори са били четвърти поред за нея, в които участва като организатор. И ако само преди година, на балотажа за президентския вот, е трябвало да решава проблем с непристигнали бюлетини и печатането на такива на място, то за днешния изборен ден казва, че е един от най-лесните за нея и колегите ѝ.

"Ние сме малка секция, в региона Кентърбъри, може би има около 250 българи заедно с децата. Тук има един огромен проблем с това, че много хора, които са мотивирани и искат да гласуват, нямат валидни български документи и не могат да го направят. При предишните избори имаше известно удължаване на валидността на паспортите, заради пандемията, и повече хора се възползваха от това. Днес гражданите, на които са им изтекли документите в последните три години, нямаха право да гласуват.“ 

И ако се питате как тези съграждани пребивават легално в страната, Деница ни обяснява, че парадоксално в Нова Зеландия дори и да е изтекъл българският паспорт, хората, които имат документ за пребиваване в страната, могат да го използват като средство за легитимация, ако не са излизали от държавата.

"Подновяването на документите ни е изключително трудно, поради липсата на посолство в страната, а консулските дни са извънредно рядко и те не приемат заявления за подновяване, поради липса на подвижна машина за биометрични данни. Само двама души има в консулството ни в Канбера. Канбера също е много далече и пътят до там отнема много време и средства. И българите с двойно гражданство просто не подновяват документите си, докато не се приберат в родината. За нас, българите в Австралия и Нова Зеландия, достъпът до български административни услуги е изключително труден и ограничен" – разказва ни Деница.


За днешните избори е имало разрешение да се гласува и с временни паспорти, които се издават много по-лесно, казва българката. "Но това нещо беше прието няколко дни преди самите избори и на практика никой не успя да се възползва". А тези, които пуснаха своя вот днес в Крайстчърч се обединяват около новозеландското разбиране за правене на политика и вземане на решения на база човешки ценности, а не лични интереси.

"Самата аз съм малко объркана и няма вътрешно убеждение, какво ще се случи след 2 октомври, но стискам палци да има някаква предвидимост, сигурност и положително развитие за България“ – казва в заключение Деница Стоева пред Радио България.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05