Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуват българите в Румъния?

Снимка: личен архив

Сънародниците ни в Румъния също гласуват за парламентарни избори в днешния неделен ден. В северната ни съседка има една единствена изборна секция. Тя се намира в Посолството ни в Букурещ. Гласува се без машини, с хартиени бюлетини и се очаква своя глас да упражняват около 200 наши сънародници, научаваме от пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

В ранните часове на изборния ден той разговаря с първите подранили избиратели, които се изправиха пред урните. Какво ги мотивира да гласуват ?

"Много държа България да остане в Европа, в ЕС и да имаме едно европейско бъдеще", казва сънародничка, която е пътувала от Клуж-Напока с нощен влак, за да може тази сутрин да гласува в Букурещ.

"Мен ме мотивира винаги да гласувам, защото смятам, че и негласуването е един вот, затова предпочитам да го упражня информирано. Радвам се, че тази година имах повече време да се запозная с политическите партии и да дойдем. Искам България да бъде правова държава, да видим реални промени в правосъдието, в здравната система най-вече, защото имаме родители, които са в България и не изключваме възможността да се върнем. Аз имам дъщеря на 13 години, която учи български в Румъния, продължаваме да сме свързани с България и искаме тя да бъде демократична държава."

Рано сутринта в днешния изборен ден, в секцията на посолството ни в Букурещ гласува и този наш сънародник:

"Няма избори на които да не съм гласувал. Пропътувал съм 250 км на мотор от Констанца, за да гласувам. Какво ме мотивира да гласувам? Това че искам някаква промяна в България да се случи. Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг начин, по-добър. Иначе работя за българска компания в Констанца от 7 месеца. Очаква се още да работя няколко месеца, след което не знам къде ще отида."

Репортаж на пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев
Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10

Ден на отворените врати в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена

Ден на отворените врати обяви за 13 април от 10:30 до 12:30 ч. местно време Българо-австрийското училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена.  Програмата предвижда демонстрационни учебни часове, които ще дадат възможност на родителите на..

публикувано на 12.04.24 в 15:09