Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво гласуват българите в Румъния?

Снимка: личен архив

Сънародниците ни в Румъния също гласуват за парламентарни избори в днешния неделен ден. В северната ни съседка има една единствена изборна секция. Тя се намира в Посолството ни в Букурещ. Гласува се без машини, с хартиени бюлетини и се очаква своя глас да упражняват около 200 наши сънародници, научаваме от пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

В ранните часове на изборния ден той разговаря с първите подранили избиратели, които се изправиха пред урните. Какво ги мотивира да гласуват ?

"Много държа България да остане в Европа, в ЕС и да имаме едно европейско бъдеще", казва сънародничка, която е пътувала от Клуж-Напока с нощен влак, за да може тази сутрин да гласува в Букурещ.

"Мен ме мотивира винаги да гласувам, защото смятам, че и негласуването е един вот, затова предпочитам да го упражня информирано. Радвам се, че тази година имах повече време да се запозная с политическите партии и да дойдем. Искам България да бъде правова държава, да видим реални промени в правосъдието, в здравната система най-вече, защото имаме родители, които са в България и не изключваме възможността да се върнем. Аз имам дъщеря на 13 години, която учи български в Румъния, продължаваме да сме свързани с България и искаме тя да бъде демократична държава."

Рано сутринта в днешния изборен ден, в секцията на посолството ни в Букурещ гласува и този наш сънародник:

"Няма избори на които да не съм гласувал. Пропътувал съм 250 км на мотор от Констанца, за да гласувам. Какво ме мотивира да гласувам? Това че искам някаква промяна в България да се случи. Румъния ми показва, че нещата могат да се случват по друг начин, по-добър. Иначе работя за българска компания в Констанца от 7 месеца. Очаква се още да работя няколко месеца, след което не знам къде ще отида."

Репортаж на пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев
Снимки: личен архив

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посланик Григор Порожанов

Българската общност в Германия е над 436 000 души

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" -..

публикувано на 12.07.24 в 12:43

Обсъждат създаване на международна асоциация на българите

Председателите на район Тараклия Лазар Дерменжи и на Съюза на банатските българи, депутатът в румънския парламент Георги Наков обсъдиха сътрудничеството и подкрепата в международни проекти, насочени към запазване на културното и историческо наследство на..

публикувано на 12.07.24 в 09:16

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39