Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой изборни секции и в Албания – 5

Изборната секция в Дуръс

Една секция повече имат на разположение българските граждани в Албания, в сравнение с последния предсрочен вот през ноември. „Днес е приятен слънчев ден и секциите откриха изборния ден в указаното време. Процесът протича съвсем нормално, обичайно за страната“, посочи пред Радио България посланикът ни в Тирана Момчил Райчевски.

"В Албания има 5 избирателни секции – интересен факт, тъй като доскоро беше само в Тирана. На изборите миналото лято се разкриха три нови секции в Елбасан, Кукъс и Корча, а от тази година имаме разкрита секция и в Дуръс. Това е удобно за хората, тъй като знаете, че избирателните секции извън тези, в които е имало над 100 гласували предишния път, се сформират при условие, че има достатъчно на брой заявили желание. И по тази причина хората в Дуръс, които би трябвало да пътуват до Тирана, или до Елбасан, което е 50-тина минути с автомобил, са предпочели да се разкрие секция при тях за по-голямо удобство. Това е радостно, тъй като показва, че за българските граждани, които живеят и пребивават тук, изборите представляват интерес и те са активни."

Изборната секция в Тирана

Посланик Райчевски посочи, че към момента близо половината от гласувалите са с декларации, т.е. това може да са пътуващи хора, които в момента се намират в Албания. Макар и туристическият сезон в адриатическата държава да е в края си, български туристи има и те също могат да гласуват на място. По различни информации, българите в тази балканска държава са близо 50 хиляди души. През следващата година се очаква да се проведе и националното преброяване в Албания, което да посочи нови данни в тази насока.

До момента не са отчетени случаи, в които граждани да се опитват да гласуват с документи с изтекъл срок. „Но дори и да има нещо, комисиите са опитни и ще реагират съобразно обстоятелствата“, увери ни посланикът.

Гласоподавателите в Албания упражняват правото си на вот с хартиени бюлетини, но няма опасения за проблеми при отчитането на вота:

Изборната секция в Елбасан

"Ако трябва да сме почтени към хората, които тук доброволно подпомагат изборния процес - повечето от тях са местни лица (има и служители на посолството, има и командировани от България, за да помогнат) - за тях винаги е затруднение, че на следващия ден са на работа. И когато се наложи да се изчакват до късно резултатите, потвърждението от България - това създава неудобства. Сега не очаквам затруднение, защото има пет секции, което означава, че повечето гласове ще бъдат равномерно разпределени и би трябвало комисиите, които имат пит и от предишни избори, успешно и бързо да си свършат работата, при внимание да не допуснат техническа грешка в изписването."

Изборната секция в Корча

По думите на дипломата, към момента няма подчертан интерес от албанските медии към предсрочните избори в страната ни. „Нормален интерес към съседна държава от региона, която е партньор в НАТО и по линия на ЕС. Не се коментира нещо по-специално. Вероятно по-големи реакции ще има след като излязат резултатите.“

Целия разговор с посланик Момчил Райчевски може да чуете тук:

Снимки: Предоставени от Посолството на България в Тирана


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25