Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Англия гласуват масово, голяма е надеждата за по-добро бъдеще в България

Снимка: архив

Още помним дългите опашки, които се извиха в английската столица по време на първите за миналата година парламентарни избори. Подобна активност се наблюдава и днес там, тъй като има и много българи, които за пръв път са се отправили към изборните секции и не са попълнили предварително заявление за гласуване, което така или иначе вече не е задължително. Българската диаспора в Англия е сред най-големите в Европа и желанието на хората да участват активно в процесите, които се случват в момента в България остава голямо. Организацията и провеждането на изборите се прави основно от емигранти, които на доброволни начала наемат зали за изборите и приемат гласоподавателите до края на изборния ден.

Сред най-посещаваните и за днешния вот е секцията в Хемел-Хемпстед, град на 40-тина километра от Лондон, в който живеят стотици българи. Тя е разположена в хотел, а новото е, че за първи път тук се гласува с машина. По разказа на членове на избирателната комисия, интересът към изборите расте от началото на деня и дори около обед пред секцията се е извила неголяма опашка.

Машинният вот улеснява и ускорява работата – казват Красимира Николова и Мирослав Иванов, които миналата година са били екип в същата секция и сега са се съгласили с удоволствие да организират пак изборите:

"Миналата година нашата секция постави своеобразен рекорд в областта, защото тук гласуваха 330 човека, при положение че имаше предварително само 59 регистрирани – казва ни Красимира Николова. – Затова тази година ни беше доставена машина. Пристигна човек от фирмата, която обслужва устройството, всичко е наред и избирателите се справят лесно с машинното гласуване. До обед бяха гласували около 110 човека при нас. Доста от хората, които идват днес, са били и на предишните избори в секцията. За новите хора сме сложили указателна табела, всички са в добро настроение, спокойно протичат изборите и дано така да бъде до края деня. Иначе аз, а и повечето българи мисля, гласуват за една по-добра България. Това се вижда от тази активност днес, всички идват с голяма надежда, дано не останат за пореден път излъгани. Аз искам някой ден да се прибера в тази България, която съм оставила, даже и по-добра, но това зависи пак от активността на хората."

"Причината да сме отново в изборния ден отрано в секцията са надеждите ни за по-добро бъдеще на България, това ни кара да помагаме в организацията и на тези избори" – казва и Мирослав Иванов. Провалите в управлението след изборите от миналата година не са ни отказали сънародниците ни там, напротив.

"Но дано да не виждаме повече подобни фалове в управлението. Правим всичко, искаме максимално да бъдем полезни за България, очакваме по-добро бъдеще за децата ни. Затова всеки път гласувам. Моят син е в България и ми се иска да не емигрира, а да намери смисъл да остане там. Това ми е най-голямото желание. Ние сме от доста години тук, но винаги се чувстваме чужди, никога няма да сме като у дома си в чужбина. А и камъкът си тежи на мястото – гласи една хубава българска поговорка. Смисълът го разбираш, когато напуснеш България."

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикалният фестивал "Над дъгата" събра 350 деца от България и други държави

350 деца от Великобритания, България, Мароко, Холандия, Германия, Испания, Полша и Уганда взеха участие в четвъртото издание на пролетния фестивал за млади музиканти „Над дъгата“ , който има виртуална част и концерт на живо в Лондон, предаде БТА...

публикувано на 03.04.24 в 15:40

Снежана Скорич за обучението в Болград по време на война

Болградската гимназия, която носи името на българския революционер и общественик Георги Сава Раковски е първото българско средно училище, създадено зад граница. Повод да припомним неговата история, но да разкажем и за ежедневието на учениците в него..

публикувано на 03.04.24 в 09:10

Изложбата "Раждането на модерния град" разказва за София след Освобождението

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София открива днес изложбата "Раждането на модерния град". Поводът е 145-ата годишнина от избора на София за столица. В 16 табла експозицията проследява чрез архивни документи, фотографии, текстове и..

публикувано на 03.04.24 в 06:25