Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умора от избори личи сред българите в Берлин и Дюселдорф

Снимка: Посолство на България в Берлин

Ниска избирателна активност, провокирана от умората на избирателите, а и от факта, че 3 октомври е национален празник в Германия. В този контекст преминава изборният ден в страната, в която живее една от най-големите български общности по света. За това свидетелстват и двама сънародници от секциите в Берлин и Дюселдорф.

„Избирателната активност към момента е доста ниска, имайки предвид, че секциите в Дюселдорф досега са били от онези отбелязващи най-висока активност. До момента гласувалите в двете секции са под 400 души“ – сподели пред Радио България Даниел Димов. Той сигнализира и за възникнал проблем с част от гласоподавателите, които пристигат в секцията:

Даниел Димов

„Вместо декларация, с която заявяват, че няма да гласуват никъде другаде, те са попълнили заявление за добавяне към избирателен списък, което няма нищо общо. Изглежда хората са го свалили от някакъв сайт, който не е този на ЦИК. Затова се наложи да попълнят декларация отново. Това разбира се, създава известни затруднения, които може да ги демотивират да гласуват.“

Регистрираните по списък гласоподаватели в секцията в Българския културен институт в Берлин са 49 души. Всички останали, които искат да упражнят правото си на глас, попълват декларации. Това забавя процеса, но се опитваме да го компенсираме, тъй като всички гласуват на машина“ – разказа в интервю за Радио България членът на комисията Даниел Янев.

Даниел Янев

Що се отнася до адекватността на посланията, с които политиците се впуснаха в предизборната кампания, Янев отбеляза:

„Кампанията беше лишена от съдържание. Преобладаваха обвиненията, малко се говори за това какво ще се случи в бъдеще и не се предложиха конкретни мерки за решаването на проблемите. Хората са уморени от четири парламентарни избора, неуспели да излъчат стабилно и издръжливо правителство. Не се виждат и сериозни стъпки за решаването на проблеми, които обсъждаме още от протестите през 2020 – корупцията, липса на върховенство на закона и други.“

Той е скептичен и за бъдещето след изборния ден:

„Не изключвам възможността от нови избори, но дали ще са догодина или след година и половина - не знам, но не мисля, че каквото и да е правителство,  създадено след днес, ще може да изкара своя пълен мандат. А поляризацията, която наблюдаваме в обществото, а и сред политиците, ще продължи.“

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

Българското училище "Иван Вазов" в Париж се готви за 10-ия си рожден ден

Учениците и учителите от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж готвят специален концерт , с който на 19 май от 11,30 ч. ще отбележат 10-ата годишнина от създаването на школото. Това е "мястото във Франция, в което ние заедно..

публикувано на 21.04.24 в 09:15

Българският хор “Бяла роза“ ще се представи на великденски концерт в Пескара

Българският хор “Бяла роза“ в град Пескара ще участва във великденски концерт, който ще се състои в неделя, 21 април, от 16,30 ч. местно време в църквата Adorazione в италианския град. “ Директорът проф. Елена Димитрова и всички хористи имат..

публикувано на 20.04.24 в 17:10
 Цветана Манева

Цветана Манева в ексклузивна среща с българите във Виена

Виена e единственото място извън България, където пленителната Цветана Манева ще отпразнува своята 80-годишнина. Пред сънародниците ни в австрийската столица ще бъде представен за първи път зад граница спектакълът "Честит рожден ден, Цветана", създаден..

публикувано на 20.04.24 в 05:10