Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи политически коментари след обявяването на изборните резултати

| обновено на 03.10.22 в 00:05
Снимка: БГНЕС

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов каза пред БНР, че ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, защото 2/3 от избирателите не се интересуват от бъдещето на България. Голяма част от българското общество бойкотира политическия елит, смята Костадинов и подчерта, че не прави разлика между политиците от останалите партии и те били „безлични“. 

Ако "Български възход" влезе в следващия парламент, важната тема за партията ще е излъчването на правителство - потенциално експертно, или правителство на националното единство, или на националното спасение, което да преведе България през множеството кризи. Това каза пред БНР лидерът на "Български възход" Стефан Янев, бивш служебен премиер и военен министър, който беше сменен от премиера Кирил Петков, след като нарече войната в Украйна "специална военна операция", съгласно риториката на Владимир Путин. Янев заяви, че е доволен от изборния резултат, тъй като партията му е нова. "Надявам се следващите избори да бъдат най-рано след година", каза също той.

От БСП заявиха, че ще коментират вота при обявяване на окончателните резултати от гласуването.

"БСП губи избиратели заради поведението на ръководството на партията." Такова мнение изказа Костадин Паскалев - член на националния съвет на БСП, пред БНР, коментирайки изборните резултати. Според него, единственото спасение за партията е смяна на ръководството на партията и работа за силно ляво обединение. Той изказа прогноза, че на тези избори БСП е получила с 25% по-малко гласове от тези на изборите през ноември 2021 г. Паскалев смята, че левите избиратели са разочаровани от поведението на партията по време на коалиционното управление с ПП, ДБ и ИТН.

Ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС и ще изпълним обещанието си, каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков. Коментирайки второто място, заето от ПП, съпредседателят Асен Василев заяви: "Ние не сме съгласни с начина, по който те /ГЕРБ/ са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха". Той посочи, че партията му ще продължи да отстоява позициите си чрез инструментите, които й дава парламентът. "Това, за което ние ще се борим, е това, за което заявихме в нашата предизборна кампания. Ние искаме една България, която е европейска държава, със социален бюджет, който не позволява пари да се харчат непрозрачно". Василев пожела успех на ГЕРБ в сформирането на правителство на прага на тежката зима, която предстои. "Ако ние нямаме стабилно правителство, всички българи ще страдаме, независимо кой за кого е гласувал", допълни той.

Българските избиратели не овластиха никого еднопартийно да управлява. Българските граждани изпратиха сигнал, че политиците в България трябва да си говорят и да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората. Това каза на брифинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него, за да се преодолеят всички кризи, трябва да бъде преодоляна най-голямата - политическата. Лидерът на ДПС призова всички да "преодолеят егоцентризма си" и "да търсят обединението". На въпрос дали ще участват в коалиция с ГЕРБ и "Демократична България" Карадайъ каза, че предизборните разделителни линии трябва да останат в предизборния период и че за преодоляване на кризите в страната партиите трябва да преговарят в търсене на формула за съставяне на стабилно мнозинство в парламента и правителство.

Ще изчакаме окончателните резултати да дойдат утре, преди от “Демократична България” да коментираме изборите по същество, написа в профила си във Facebook съпредседателят на коалицията Христо Иванов. Той обаче изказа съжаление, че се очертава още по-фрагментиран парламент - резултат от "политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната".

ГЕРБ са първите на вота, но не желаят да коментират изборния резултат, обяви Десислава Атанасова, на излизане от централата на ГЕРБ в НДК. "Да, ГЕРБ е първа политическа сила, но ще коментираме каквото и да е след окончателните резултати". Ще положим всички усилия да има правителство, дайте да видим резултатите, ще коментираме пак. Няма да коментираме тази вечер нищо, каза от своя страна и Тома Биков на излизане от партийната централа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10