Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава украинското настъпление в Донецка и в Херсонска области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като превзеха важния комуникационен възел Лиман в Донецка област украинските сили продължават да преследват руските части, които успяха да се измъкнат от обкръжението. Украинците превзеха селището Торское на 20 километра от Кременная и вече обстрелват и този град, за да не позволят на разбитите руски части да изградят нова линия на отбрана.  

Според добре информирания руския блогер и бивш военен министър на сепаратистите в Луганск Игор Стрелков-Гиркин украинската армия е постигнала оперативен успех и срещу блокираната край Херсон руска групировка. Украинците развиват настъпление към река Днепър по посока на град Берислав. 

Междувременно в Инстанбул на вода тържествено беше спусната първата украинска корвета за борба с подводници наречена "Хетман Иван Мазепа". Корабът ще бъде напълно завършен и ще влезе в строя през 2024 г.  

САЩ и техните съюзници, включително НАТО, ще унищожат руските войски в Украйна, както и Черноморския флот на Москва, ако президентът Владимир Путин използва ядрено оръжие в Украйна. Това е коментирал пред британския в.к. "Гардиън" бившият ръководител на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10