Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава украинското настъпление в Донецка и в Херсонска области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като превзеха важния комуникационен възел Лиман в Донецка област украинските сили продължават да преследват руските части, които успяха да се измъкнат от обкръжението. Украинците превзеха селището Торское на 20 километра от Кременная и вече обстрелват и този град, за да не позволят на разбитите руски части да изградят нова линия на отбрана.  

Според добре информирания руския блогер и бивш военен министър на сепаратистите в Луганск Игор Стрелков-Гиркин украинската армия е постигнала оперативен успех и срещу блокираната край Херсон руска групировка. Украинците развиват настъпление към река Днепър по посока на град Берислав. 

Междувременно в Инстанбул на вода тържествено беше спусната първата украинска корвета за борба с подводници наречена "Хетман Иван Мазепа". Корабът ще бъде напълно завършен и ще влезе в строя през 2024 г.  

САЩ и техните съюзници, включително НАТО, ще унищожат руските войски в Украйна, както и Черноморския флот на Москва, ако президентът Владимир Путин използва ядрено оръжие в Украйна. Това е коментирал пред британския в.к. "Гардиън" бившият ръководител на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Петков

ПП-ДБ няма да управлява с ГЕРБ, докато зад партията наднича Делян Пеевски

“ Продължаваме промяната – Демократична България ” няма влиза в коалиция с ГЕРБ, докато лидерът на ДПС Делян Пеевски управлява тази партия .” Това заяви пред бТВ съпредседателят на ПП Кирил Петков, изтъквайки, че решението няма да бъде повлияно от..

публикувано на 06.04.24 в 08:56

Дясно-консервативен съюз "Синя България" се обяви за алтернатива на "либералните сглобки"

Поставя се началото на дясно-консервативен съюз "Синя България" като "политическа алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски проекти". Той се ориентира към "всички, които са убедени, че сигурността ни се гарантира от силна България в Европа на..

публикувано на 05.04.24 в 15:54

Изборите за ЕП и НС ще бъдат в един ден

На 9 юни в България ще се проведат едновременно избори за европейски парламент и за народно събрание. Президентът Румен Радев обяви решението си по време на консултациите с политическите партии, след като Димитър Главчев представи служебните министри...

публикувано на 05.04.24 в 11:48