Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След извънредните парламентарни избори на 2 октомври:

В България отново се очертава политически кръстопът

Снимка: pexels

След поредните избори, България отново се изправи пред уравнение с много неизвестни. Ще има ли правителство? Стабилно ли ще бъде? Ще  отговори ли на нагласите на българите?

Едно е сигурното, че правителство трябва да има и то да бъде работещо. В широкия спектър на политическото говорене, предизборни обещания и закани, политиците отново забравиха за връзката с гласоподавателите. Сякаш забравиха да ги попитат какви са очакванията им за бъдещото управление?  Не е изненадващо, че една от партиите, които на предишните избори едвам успяха да преминат изборната бариера ("Възраждане“), сега се очертават като четвърта политическа сила. Защо ли? – защото напипаха пулса на голяма част от българите, които се умориха от единовластие, корупция, Covid ограничения и бедност. И на фона на всичко това изби гневът на мнозина, които за пореден път гласуваха наказателно. Затова и резултатите от изборите отново са отчайващи.

Проф. Ивайло Знеполски

"Отговорността се размива с емоцията и е много трудно да се намери баланс между двете“, отбеляза в интервю за БНР Проф. Ивайло Знеполски, философ, културолог, изкуствовед, университетски преподавател и бивш министър на културата. От очакването на поредния „месия“, който да извади страната ни от политическото тресавище, българите загубиха вяра в политиците:

"Обществото очакваше някаква промяна в политическата култура - посочи професорът. – Да дойдат някакви по-цивилизовани отношения и да се излезе от махленското персонализиране, от обидите. Това не се случи, защото половината партии са съвсем скоро създадени и основната им грижа е да си набавят някаква идентичност. Те я търсят по линията на разграничаването и заклеймяването. Това е съпроводено с липса на опит в управлението и на ежедневни и дълги контакти с нагласите и нуждите на хората по места. Това е една голяма пречка. Тези, които се борят за някаква идентичност, застават най-често зад месиански лозунги от типа на „ние сме добрите“, "да разгромим злото“. Ако погледнем хронологично ще видим, че периодично се появяват подобни образувания. Именно това не позволява да се сформира едно истинско политическо пространство.“

Въпросът е дали и след този пореден избор политиците са си дали сметка, че българите искат обединение в името на България, която има нужда от стабилно управление. Особено сега, в условията на световна икономическа и политическа криза, не е време за дребнотемие, политически разпри и „червени линии“, които някои партии продължават да чертаят.

Макар и да бъде сформирано правителство, повечето анализатори са по-скоро сдържани в прогнозите си. "Очаквам редовен кабинет, но не мога да обещая, че той ще бъде цял мандат - каза в следизборното студио на bTV проф. Огнян Герджиков. - За съжаление, много вероятно е на пролет нещата да започнат да се подготвят за следващите избори“. Причината е повече от прозаична:

"У нас партийният егоизъм е водещ, той надделява над истинските национални интереси и това дърпане „всяка партия към себе си“ ще доведе до разклащане на коалицията - подчерта Герджиков. - Избирателите искат стабилно управление, но тези партии трудно могат да работят заедно трайно. Тук има разминаване между избирателите и избраните."

Проф. Огнян Герджиков

По отношение на очерталата се първа политическа сила – ГЕРБ, проф. Герджиков изрази надежда, че нейният лидер Бойко Борисов има „изумителен политически нюх“ и ще каже: "Ето, всички трябва да работим за България, ще изберем неутрален премиер“. Това ще бъде неговата теза и това ще е едно добро начало“, коментира проф. Огнян Герджиков.

Снимки: pexels, БГНЕС, minaloto.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16

Служебното правителство положи клетва в парламента

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебно правителство, предложено от определения за министър-председател Димитър Главчев съгласно ал. 5 на чл. 99 от Конституцията. Държавният глава насрочи за 9 юни 2024 г. изборите за..

публикувано на 09.04.24 в 09:39

Балканските страни трупат опит в своя път към ЕС

Европейската сила за положителна трансформация е видна, каза зам.-министърът на външните работи на Северна Македония Фатмире Исаки пред форума в София "ЕС среща Балканите". Според нея има разлики в развитието на всеки един нов член , но няма..

публикувано на 08.04.24 в 14:44