Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А сега накъде?

Българите в чужбина искат стабилно правителство и сигурност в държавата, но не са оптимисти

Снимка: pexels

Изборите за състава на 48-то Народно събрание на България приключиха. Резултати са ясни, но сякаш не и бъдещето на държавата. През целия неделен ден Радио България проследи гласуването на сънародниците ни по света от първите отворили изборни секции в Нова Зеландия и Австралия, през Германия, Англия, Франция, Австрия, Бразилия, Италия, Чехия, Словакия, Румъния, Северна Македония, Аржентина и стигнем до последните в САЩ.

Добре организирани избори, ясен знак, че упражняване правото на вот е важна демократична ценност, но същевременно по-слаба избирателна активност, известно объркване и недоумение какъв е правилния избор – така може да обобщим отзвука, който получихме. Усетихме болката от ехото за различна България в гласа на събеседниците ни, които и на хиляди километри разстояние милеят за родината си и се борят според възможностите си да я превърнат в свято място и за своите деца.

Избирателната секция в Лас Вегас

"Аз съм разочарован от българските политици. В кампания всички обещават, но когато се стигне до изпълнение, тези обещания остават нереализирани – казва Аспарух Чакалски от Лас Вегас. – Това не са черни мисли, аз знам, че народът ни е способен да се вземе в ръцете и да не разчита на никой друг и да направи отново страната каквато беше, а народът да е доволен, че живее в прекрасна страна, която, въпреки че напуснах преди 30 години, все още милея и желая да се върна"  допълни сънародникът ни след като пусна, по думите му, вероятно последния си глас с надежда в урната.

И още едно мнение отвъд Океана:

"Процесите са трудни, разбира се. Има ход напред и ход назад, но най-важното е да поддържаме демокрацията и демократичните и правовите процеси в държавата" – казва Теодора Конецовска, активист и създател на непартийната гражданска платформа „Нашият глас!“ от Бостън, САЩ.

"Очаквам от бъдещото правителство върховенство на закона, уважение на правата на хората, европейска ориентация" е позицията и на Деница Стоева, която от 15 години живее със съпруга си и трите им деца в Крайстчърч, Нова Зеландия и вчера за четвърти път беше в изборната комисия на града.

Избирателната секция в Нова Зеландия

"Човек като поживее в страна като Нова Зеландия, която е доста добре уредена и се живее лесно в нея, започва да оценява добре работещата администрация и какво положително влияние може да има тя върху живота на хората. И освен това човек става по-оптимистичен, защото вижда, че е направено някъде, че работи и като си говорим с другите българи тук всички сме с впечатлението, че не новозеландците са толкова изключителни.  И те са хора като нас, и сред тях има всякакви, но разликата е, че те са традиционно изключително ангажирани с политическия процес, с обществена работа. И така следени, политиците не си позволяват своеволия.

Законът се спазва, административните пречки, когато биват установени, се отстраняват под натиск на хората, които са потърпевши от неуредиците. Това е нещо, което аз лично съм видяла и научила тук и ми се иска България да възприеме. Постепенно да има едно облекчение за хората и малко повече оптимизъм."

Именно този практически опит от функционирането на живота в друго гражданско общество дава широкия поглед върху ситуацията и желанието за промяна родината, на хората от "другата България". Като например ползите от политика, която се води на база ценности, а не на лични или партийни интереси при вземането на решения.

Такъв пример вижда Деница Стоева в обществото, в което отглежда децата си.

"На мен лично ми се иска да видя, че решенията се вземат въз основа кое е е правилно и ще гарантира едно по-добро бъдеще за децата ни, вместо краткосрочните ползи, финансови или всякакви други. Такъв тип политика аз виждам тук, в Нова Зеландия, и виждам, че тя е напълно възможна и дава дългосрочно, стабилно подобряване в различни сфери на живота."“

Сред българите в чужбина вече се усеща умора от толкова много избори и несбъднати обещания на политиците, споделя Жулиен Желев, председател на секционна избирателна комисия във Виена. Той изрази огорчението си от интереса на политическите партии към общностите ни зад граница само в навечерието на избори.

Избирателната секция в Виена

"След това вниманието се премества върху други текущи проблеми. А сънародниците ни извън страната са много и имат нужда от по-тясна свързаност с родината. Така че се надяваме и след изборите да се обърне внимание на общностите зад граница."

Очаквания за ново работещо правителство, което да предотврати нови парламентарни избори чухме от Аржентина. Иван Цанков, секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина", изрази изключителното си разочарование от факта, че той и другите българи в южноамериканската страна не са имали възможност да гласуват. И въпреки, че вече 22 години е извън родината, продължава да следи процесите и да има надежди:

Иван Цанков

"Очакванията ми са новоизбраните депутати да загърбят всякакви различия, всякакви дрязги с други партии и коалиции, и да заработят заедно, за да може (трябва да се концентрират на това) да излъчат стабилно, работещо правителство. За мен това е разковничето. Утежняващо обстоятелство според мен е външнополитическата обстановка, тъй като България е много близко до регион, където сега се води война и перспективите не са добри. Наши хора, приятели, роднини, при разговори винаги подчертават тези страхове за бъдещето."

А резултатите от изборите ясно показват, че единственото възможно правителство днес би било коалиционно. Даниел Янев от Берлин е убеден, че политическата поляризацията, която наблюдаваме, ще продължи и някои коалиции ще останат тема табу, в това число и създаването на голяма такава, между двете партии, получили най-много гласове – ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

Даниел Янев

"Политиците следват примера на избирателите по отношение на факта, че те не са склонни да престъпят своите възгледи и да подадат ръка на някой, който мисли различно. Не изключвам възможността от нови избори, но дали ще са догодина или след година и половина, не знам. Но не мисля, че каквото и да е правителство, създадено след изборите в неделя, ще може да изкара своя пълен мандат." Според Янев експертно, надпартийно управление също не би донесло необходимата стабилност в страната.   

"Мисля, че партиите би следвало да могат да излъчат експерти, но е хубаво зад тях да има политическа отговорност – казва Деница Стоева. – Дали съм оптимист? Честно казано съм малко объркана и нямам вътрешно убеждение, какво ще се случи след 2 октомври, но стискам палци да има някаква предвидимост, сигурност и положително развитие за България."

Съставил: Весела Кръстева /по интервюта на Мария Самичкова, Елена Каркаланова, Венета Николова, Миглена Иванова, Весела Кръстева, Йоан Колев/

Снимки: pexels, архив, личен архив, Мария Самичкова, Жулиен Желев

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министерски съвет

Служебният кабинет е готов да защити българите при ескалация в Близкия Изток

Правителство следи с повишено внимание ескалиращото напрежение в Близкия Изток и е в готовност да предприеме необходимите действия за защита на българските граждани в района, съобщиха от външното ни министерство. Оттам допълват, че служебният..

публикувано на 13.04.24 в 17:16

В Спасителния център на “Зелени Балкани” се излюпиха три ловни соколчета

Три ловни соколчета се излюпиха в Спасителния център на “Зелени Балкани”. Те се намират в бебешката стая, отглеждането им ще продължи седем дни, след което ще бъдат върнати на своите родители. “ Ловният сокол беше изчезнал вид в продължение на..

публикувано на 13.04.24 в 16:30

Български и румънски пилоти отбелязаха в Балчик влизането по въздух в Шенген

Около 40 малки самолета кацнаха на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти отбелязаха приемането по въздух на двете държави в Шенгенското пространство. Пилотите и гостите бяха поздравени от изпълнителния директор на Летище София..

публикувано на 13.04.24 в 14:32