Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

А сега накъде?

Българите в чужбина искат стабилно правителство и сигурност в държавата, но не са оптимисти

Снимка: pexels

Изборите за състава на 48-то Народно събрание на България приключиха. Резултати са ясни, но сякаш не и бъдещето на държавата. През целия неделен ден Радио България проследи гласуването на сънародниците ни по света от първите отворили изборни секции в Нова Зеландия и Австралия, през Германия, Англия, Франция, Австрия, Бразилия, Италия, Чехия, Словакия, Румъния, Северна Македония, Аржентина и стигнем до последните в САЩ.

Добре организирани избори, ясен знак, че упражняване правото на вот е важна демократична ценност, но същевременно по-слаба избирателна активност, известно объркване и недоумение какъв е правилния избор – така може да обобщим отзвука, който получихме. Усетихме болката от ехото за различна България в гласа на събеседниците ни, които и на хиляди километри разстояние милеят за родината си и се борят според възможностите си да я превърнат в свято място и за своите деца.

Избирателната секция в Лас Вегас

"Аз съм разочарован от българските политици. В кампания всички обещават, но когато се стигне до изпълнение, тези обещания остават нереализирани – казва Аспарух Чакалски от Лас Вегас. – Това не са черни мисли, аз знам, че народът ни е способен да се вземе в ръцете и да не разчита на никой друг и да направи отново страната каквато беше, а народът да е доволен, че