Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародници от Великобритания: Слабата избирателна активност не предвещава кабинет с пълен мандат

Лондон
Снимка: pixabay

"Ниската избирателна активност в България отново облагодетелства партиите, които ни управляваха през последните 10-15 години. Те имат своя твърд електорат, който не се променя през годините и изборните резултати го показаха" – коментира в интервю за Радио България Виктория Влаховска от Рединг резултатите от предсрочния парламентарен вот на 2 октомври.

Според нея посланията, с които политиците отново поискаха доверието на избирателите, са едни и същи от година и половина насам. И все пак:

"Множеството кризи изместиха фокуса от посланията. Народът не си дава сметка, че кризата не бе създадена толкова от управляващите, а от ситуацията в световен мащаб. Навсякъде в света наблюдаваме инфлация, достигаща огромни размери, увеличаване на цените на горивата, електрическата енергия. Няма как това да не е фактор и в България и да не влияе върху резултатите от вота."

Александра Асенова

Сходно мнение по темата изрази и Александра Асенова, отговаряща за една от избирателните секции в Лондон и две в Тотнъм.

"Първите резултати, които чуваме, не говорят за старание и желание у някого да формира стабилен кабинет, който да изкара пълен мандат. Усещането е, че скоро отново ни очакват избори. Аз смятам, че победители в случая липсват, независимо кой за коя партия е гласувал."

Въпреки че ниската избирателна активност е била очаквана, тя изненадва Александра и останалите членове на комисията:

"Дори у тези, които дойдоха да гласуват, личеше, че го правят с нежелание. Не се усещаше онзи оптимизъм и надежда, че нещата ще се наредят, присъщи за изборен ден."

Виктория Влаховска

Виктория Влаховска е на мнение, че ДПС дължи високия си резултат (трета сила с 13,76%)на твърдия електорат, с който разполага движението. А „Възраждане“ (10,17%), от партия на ръба за влизане в парламента, сега успя да надмине по резултат столетницата БСП, благодарение на популистката риторика, на която залага. Тя подчертава, че това е личната ѝ гледна точка, без претенцията да бъде вещ политически анализатор или наблюдател.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Лисабон

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 17.03.24 в 20:05
Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града. По този повод вицепрезидентът..

публикувано на 17.03.24 в 16:36

На 24 март във Валенсия ще има консултации за българите по социални въпроси

Информационно-консултативен ден за български граждани организира на 24 март Генералното консулство на България във Валенсия със съдействието на Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 17.03.24 в 09:51