Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Румен Радев: Членството на Украйна в НАТО да не въвлича пряко алианса във войната

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Това се пише в позиция на президента Румен Радев по повод декларацията, приета преди дни от някои държави в Източна Европа по отношение на членството на Украйна в НАТО, текстът на която обаче не беше подкрепен от България. 

Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се посочва в позицията на българския президент, разпространена от президентството. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Как се стягат парламентарните партии за предстоящите избори?

Парламентарно представените формации вече се подготвят за участие в предстоящите на 2 април предсрочни избори за 49-ти парламент и демонстрират оптимизъм за бъдещите си резултати. "Ще търсим локални измерения на проблемите и възможностите. Ще търсим..

публикувано на 25.01.23 в 16:56
 „Леопард 2 А6”

Очаква се САЩ и Германия да обявят доставки на танкове за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че дискусиите за доставка на тежки западни танкове в Украйна "трябва да приключат с решения". "Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове, за които Украйна настоява”, заяви Зеленски във..

публикувано на 25.01.23 в 09:12

Председателят на парламента Вежди Рашидов е на работно посещение в Рим

На 25 януари председателят на Народното събрание ще бъде на работно посещение в Рим. Там той ще се срещне с председателя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса. Рашидов ще разговаря и с председателя на комисията по култура и..

публикувано на 25.01.23 в 07:15