Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Румен Радев: Членството на Украйна в НАТО да не въвлича пряко алианса във войната

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Това се пише в позиция на президента Румен Радев по повод декларацията, приета преди дни от някои държави в Източна Европа по отношение на членството на Украйна в НАТО, текстът на която обаче не беше подкрепен от България. 

Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се посочва в позицията на българския президент, разпространена от президентството. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Председателят на парламента Вежди Рашидов е на работно посещение в Рим

На 25 януари председателят на Народното събрание ще бъде на работно посещение в Рим. Там той ще се срещне с председателя на Сената на Италианската република Иняцио Ла Руса. Рашидов ще разговаря и с председателя на комисията по култура и..

публикувано на 25.01.23 в 07:15

Президентът: Датата на следващите парламентарни избори е 2 април

Отчитайки техническите предизвикателства през ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, на която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да..

публикувано на 24.01.23 в 18:15

След консултации президентът ще насрочи дата за предсрочни избори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. След консултации с Централната избирателна комисия ще взема решение за разпускане на 48-ия парламент и дата за следващите предсрочни избори, каза президентът..

публикувано на 24.01.23 в 11:06