Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Румен Радев: Членството на Украйна в НАТО да не въвлича пряко алианса във войната

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави.

Това се пише в позиция на президента Румен Радев по повод декларацията, приета преди дни от някои държави в Източна Европа по отношение на членството на Украйна в НАТО, текстът на която обаче не беше подкрепен от България. 

Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се посочва в позицията на българския президент, разпространена от президентството. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Габриел получава от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство, 15 май 2023 г.

Президентът ще връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на правителство

В понеделник се очаква вицепремиерът в оставка Мария Габриел да получи мандат за съставяне на правителство. Президентът отложи връчването за 18 март, заради официалния траур след кончината на патриарх Неофит. В понеделник или ще отидем при..

публикувано на 18.03.24 в 07:10

Протест срещу гласуването в руското посолство в София

В третият и последен ден от президентските избори в Русия, които са с предизвестен край руските граждани в България гласуват в руското посолство в София. По обяд пред дипломатическото представителство имаше опашка от стотици жеалещи да гласуват...

публикувано на 17.03.24 в 14:09

Премиерът и външният министър се срещнаха с Вселенския патриарх

Мир, единство и сътрудничество – беше посланието, около което се обединиха участниците в срещата между премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел с Вселенския патриарх Вартоломей. Православният йерарх водеше в София опелото на покойния..

публикувано на 17.03.24 в 10:16