Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна продължава да настъпва в окупираните от Русия територии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили са пробили руската отбрана в Херсонска област. Според руските сведения те са заели село Дудчани на десния бряг на Днепър и ще се опитат да настъпят към Берислав и Новая Каховка. Украинските части настъпват в две посоки от Лиман и Купянск и към логистичния възел Сватово. Украински разузнавателни групи обхождат Кременная и се опитват да настъпват и към Северодонецк и Лисичанск в Луганска област.

Пред украинската армия се откриват нови възможности за развитие на контранастъплението за освобождаване на окупираните територии, лаконично коментира президентът Володимир Зеленски.

Туит на американският предприемач Илон Мъск предизвика негативни коментари. Бизнесменът се обяви за мир между Украйна и Русия, като призова за повторно провеждане на избори в окупираните територии под надзора на ООН, който Москва да е задължена да приеме. В замяна Киев да отстъпи на Русия Крим, който съветският лидер Никита Хрушчов погрешно е дал на Украйна, твърди Мъск. Освен това предложението гласи Украйна да остане неутрална страна и да се съгласи да подава на Крим вода по изградените съветски канали. Мъск смята, че дори войната да продължи накрая ще завърши с този резултат, защото Русия може да използва ядрено оръжие.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви:

"Онези, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земята си – вероятно за да не се нарани накърненото его на Путин или за да спаси Украйна от страдания – трябва да престанат да използват думата "мир" като евфемизъм за "да позволим на руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да заграбят още земя".

Литовският президент Гитанас Науседа също реагира с туит на предложението: "Драги Илон Мъск, когато някой опитва да открадне гумите на вашия автомобил, това не го прави законен собственик на колата ви или на гумите. Макар той да твърди, че всички са гласували за това".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49