Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ изпращат още ракетни системи HIMARS в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските военни достигат значителни успехи в Херсонска област по крайбрежието на реките Ингулец и Днепър, при това продължават настъплението в Харковска и в Луганска области, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната. От ISW подчертават, че украинският успех се потвърждава и от руските източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Белият дом изпраща нов пакет от военна помощ на стойност 625 млн. долара, който включва и ракетни установки HIMARS, съобщи Белият дом.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира в Telegram, че "новият пакет от американска военна помощ за Киев укрепва статуса на САЩ, като участник в конфликта". Това представлява заплаха за интересите на Москва и увеличава опасността от пряк военен сблъсък между Русия и западните страни, предава думите му REUTERS.

Засега Запорожката ядрена електроцентрала не представлява заплаха, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия – IAEA. Тази седмица председателят на организацията към ООН Рафаел Гроси ще посети за консултации по сигурността Киев и Москва. От IAEA казаха, че отвлеченият и след това освободен от руските сили украински директор на Запорожката ядрена централа Игор Мурашов вече няма да е директор на електроцентралата и не е ясно кой ще го замени. Еврокомисарят за кризисни ситуации Янез Ленарчич съобщи, че ЕС е доставила на Украйна 5 млн. таблетки с йод за населението живеещо близо до украинските ядрени мощности. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45