Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В страната ни предстои криза на доходите, не на стоките

Финансов консултант: Международните събития се отразяват на България със закъснение от 6-12 месеца

Снимка: pixabay

За някои хора кризата е равна на възможност. Така ли е за българите в днешния ден, когато изборите очертаха продължаваща политическа нестабилност, цените не спират ръста си, а доходите сякаш са "замръзнали" на ръба на оцеляването?

На този фон правят впечатление думите на финансовия консултант с дългогодишен опит в кредитирането Добромир Янев, според когото "все още не сме стигнали състоянието, в което да употребяваме думата "криза" и тръбенето в медиите е по-скоро плашене".

"Но това не означава, че кризата не предстои – напротив. Просто тя не идва изведнъж – допълни той в интервю за БНР Бургас. – В България ефектите от събитията в световен мащаб обикновено идват с между 6 и 12 месеца закъснение. Така беше през 2008 година, така се случва и сега. Докато другите държави могат да твърдят, че са в криза, тъй като се налага предприемане на доста сериозни мерки, ние все още сме по пътеката за достигане на състоянието на криза. Все пак магазините ни са пълни, хората не са спрели да потребяват и държавата успява да произведе почти всичко, което ѝ е необходимо – електроенергия, хранителни продукти, зърно."

Кризата ще рефлектира върху доходите, а не върху липсата на стоки и енергия, както се е случвало преди, посочи анализаторът. И това вече се усеща – можем да купим все по-малко неща с парите, които получаваме за труда си.

"Можем да кажем, че за хората, които живеят с между 500 и 1000 лева на месец, България вече е в криза, тъй като вече се налага да се ограничават от основни неща. Хората обаче, които взимат над 3-4 хиляди лева не са в криза, те започват да си спестяват някои луксозни покупки, да не пътуват толкова често и пр.. В исторически план ние свързваме кризата с липсата на нещо – на продоволствени стоки, ток, вода. По мое мнение, предстои по-скоро криза на доходите, не вярвам, че ще дойде момент, в който ще липсват неща по рафтовете. А и няма причина в страната ни да има отново режим на тока или други подобни затруднения, но в доходите предстои криза. Хубавото е, че за това се говори отдавна и хората имат време да предприемат стъпки, които да омекотят удара, които при всеки ще е по различно време, но е неизбежно да дойде."

Има ли начин да противодействаме на трусовете? Лостовете в ръцете на хората са ограничени и не всеки може да ги използва, категоричен е финансовият експерт.

"Всички кризи, в последните 10-15 години, са внесени в България. Те не са предизвикани от вътрешни фактори, а от външни. Сегашната криза идва от войната, предизвикана от Русия. Съответно санкциите, които налагат ЕС и ние като негови членове, т.е. ние не сме се вкарали сами в някаква криза. Имаме лостове да намалим този удар и да го ограничим. Но тези лостове са в ръцете на държавата и на нейните управници", поясни Добромир Янев.

За съжаление страната ни не успява да се възползва от забавянето на влиянието на външните фактори върху живота на българските граждани. Една от причините е, че в тежките за икономиката и финансите години ние неизменно сме били в политическа криза и смяна на политическите субекти. Всичко това се отразява на цената, която заплаща обикновеният български гражданин.


Интервю: Мариян Иванов, БНР Бургас

Снимки: pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родна компания е сред водещите в производството на лавандулово масло у нас

България е сред най-големите производители на лавандулово масло в света. Близо 100% от него е експортно ориентирано. Най-търсено е то в САЩ, Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Hидepлaндия, Индия, Beлиĸoбpитaния, Иcпaния, Kaнaдa, Mapoĸo, Йopдaния и Kитaй...

публикувано на 07.04.24 в 09:25

Съгласувани са проектите за трансгранично сътрудничество по програмата Interreg

Бордът на Стратегическия съвет за трансгранично сътрудничество по програма Interreg България – Сърбия 2021-2027 одобри списък с 9 проекта и 3 резервни проектни идеи за изпълнение. Четвъртото заседание на съвета се проведе в Монтана. Съпредседатели бяха..

публикувано на 04.04.24 в 09:26

Спецполицаи извършиха обиски в агенция "Митници"

При акция на ДАНС са извършени обиски в кабинета на директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и на заместника ѝ Людмил Маринов, като са иззети документи и други вещи. След обиските Банкова е отведена на разпит в КПКОНПИ. Тя беше назначена на поста на..

публикувано на 03.04.24 в 16:24