Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати излязоха с обща декларация за Шенген

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По повод дебата в Европарламента за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, българските евродепутати от всички групи излязоха с обща декларация.

"Считаме, че продължаващата безпрецедентна 11-годишна блокада в Съвета на ЕС не може и не трябва да бъде толерирана повече. Премахването на контрола по вътрешните граници на България и Румъния е от ключово значение, както за икономиката и сигурността на двете държави, така и за ЕС. Техническата готовност за опазването на външните граници от нашите страни бе потвърдена от Еврокомисията още през 2011 г. Ние, българските представители в Европарламента, призоваваме Съвета на ЕС да вземе решение, основано на изпълнението на обективните критерии“, се казва в документа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19