Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поздрав за българските учители в страната и чужбина

Снимка: АБУЧ

„Колеги в България, колеги отвъд България,
сеячи на знания и борци в изпитания!
Честит да ни е Денят на Учителя!“

Това написаха от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ по повод Международния ден на учителя, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества в над 100 държави по света.

257 са българските училища в чужбина, подпомогнати от българското Министерство на образованието и науката за учебната 2022/23 година. Но с филиалите, които много от тях имат в различни населени места, на практика училищата са много повече и във всички тях работят вдъхновени учители, които поддържат жива връзката с България и родния език на децата, живеещи извън пределите на страната ни.

"Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани", написа министърът на образованието и науката Сашо Пенов по повод празника на учителите.

"Да работиш за децата на България е висока отговорност и мисия, която не може да се сравни с нищо друго", посочи и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, пред Мемориала на българския учител на площад "Гарибалди" в София, където празникът беше отбелязан с тържествено поднасяне на цветя.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в..

публикувано на 11.03.24 в 13:55

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч . На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на..

публикувано на 10.03.24 в 20:05
Старият град в Братислава

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници . Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата..

публикувано на 09.03.24 в 21:18