Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Прага ще търсят общ европейски отговор на руската инвазия в Украйна

Снимка: europarl.europa.eu

Президентът Румен Радев ще участва в Прага в срещата на лидерите от 44 европейски страни. По искане на Франция, заради войната на Русия срещу Украйна форумът е в необичаен формат и освен 27-те държави в ЕС, ще участват още 17 поканени страни. По видеоконферентна връзка ще говори и украинският президент Володимир Зеленски. След срещата в петък президентът Радев ще участва в неформалния Европейски съвет в чешката столица, по време на който евролидерите ще обсъдят новия пакет санкции срещу Русия и как да продължи подкрепата на Брюксел за Украйна.

Форматът на декларация "Украйна в НАТО" трябва да е първо в рамките на целия ЕС, а след това и на самия Атлантически съюз, коментира в Свиленград вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й това е декларация за ускорено приемане на Украйна в Алианса – "сега и веднага", и никой, включително и българският президент, не поставя под съмнение темата за членството на Украйна в НАТО. 

Чехия одобри поредната порция военна помощ за Украйна, включително тежко оборудване. Министърът на отбраната Яна Чернохова заяви, че от 24 февруари Прага е е предоставила на Киев военна помощ за около 2 млрд. евро.  

Вестник The Wall Street Journal съобщи, че руската армия е най-големият доставчик на тежко въоръжение за Украйна. Според американските разузнавателни източници по непълни данни от началото на войната украинската армия е пленила 460 руски танка 92 самоходни гаубици, 448 бронирани пехотни машини и други 195 бронирани машини, както и 44 установки за ракетен залпов огън. 

Украинското външно министерство и компанията „Енергоатом“ обявиха за нищожен указа на руския президент Владимир Путин, че най голямата ядрена централа в Европа – Запорожката вече е руска. Киев призова международната общност в отговор да наложи санкции на руския монополист "Росатом". 

Москва настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на части от Украйна. Подготвеният от западни страни проект заклеймява "незаконните референдуми" на Русия и "опита за незаконна анексия" на четири украински области. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00