Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

В Прага ще търсят общ европейски отговор на руската инвазия в Украйна

Снимка: europarl.europa.eu

Президентът Румен Радев ще участва в Прага в срещата на лидерите от 44 европейски страни. По искане на Франция, заради войната на Русия срещу Украйна форумът е в необичаен формат и освен 27-те държави в ЕС, ще участват още 17 поканени страни. По видеоконферентна връзка ще говори и украинският президент Володимир Зеленски. След срещата в петък президентът Радев ще участва в неформалния Европейски съвет в чешката столица, по време на който евролидерите ще обсъдят новия пакет санкции срещу Русия и как да продължи подкрепата на Брюксел за Украйна.

Форматът на декларация "Украйна в НАТО" трябва да е първо в рамките на целия ЕС, а след това и на самия Атлантически съюз, коментира в Свиленград вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й това е декларация за ускорено приемане на Украйна в Алианса – "сега и веднага", и никой, включително и българският президент, не поставя под съмнение темата за членството на Украйна в НАТО. 

Чехия одобри поредната порция военна помощ за Украйна, включително тежко оборудване. Министърът на отбраната Яна Чернохова заяви, че от 24 февруари Прага е е предоставила на Киев военна помощ за около 2 млрд. евро.  

Вестник The Wall Street Journal съобщи, че руската армия е най-големият доставчик на тежко въоръжение за Украйна. Според американските разузнавателни източници по непълни данни от началото на войната украинската армия е пленила 460 руски танка 92 самоходни гаубици, 448 бронирани пехотни машини и други 195 бронирани машини, както и 44 установки за ракетен залпов огън. 

Украинското външно министерство и компанията „Енергоатом“ обявиха за нищожен указа на руския президент Владимир Путин, че най голямата ядрена централа в Европа – Запорожката вече е руска. Киев призова международната общност в отговор да наложи санкции на руския монополист "Росатом". 

Москва настоява за тайно вместо явно гласуване в Общото събрание на ООН, където следващата седмица ще се разглежда проекторезолюция срещу руската анексия на части от Украйна. Подготвеният от западни страни проект заклеймява "незаконните референдуми" на Русия и "опита за незаконна анексия" на четири украински области. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00