Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Преодоляването на множеството предизвикателства пред Европа изисква диалог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множеството предизвикателства, преодоляването на икономическата и енергийната криза, справянето с миграционния натиск, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна изискват обединени усилия не само от страните-членки на ЕС, но и на всички държави от Стария континент и от разширеното европейско пространство. Това означава диалог, координация и търсене на общи решения". Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Прага. Държавният ни глава е в Чехия за дискусии на тема "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, събрала ЕС и 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността. Срещата беше високо оценена от българския президент.

В рамките на форума Радев се е срещнал с турския си колега Реджеп Ердоган, с когото са обсъдили сътрудничеството в енергийната сфера и борбата с мигрантския натиск, предаде кореспондентката ни Мира Стефанова.

"Турция е наш много важен партньор, съсед, съюзник. Особено във време на такава тежка енергийна криза е важно за България да развиваме своите отношения в енергийната сфера. Засега единственият сигурен газ с ясен дългосрочен договор, това е газът от Азербайджан, който минава през Турция. Също така важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за танкери на техните терминали за втечнен газ. Знаете, че България много закъсня с осигуряването на тези слотове. Това трябваше да стане още пролетта", заяви Радев.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49