Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна, че няма да може да внася руски петрол

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска на срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага ЕС да обмисли решението за забрана на вноса на руски петрол в Сърбия, съобщи агенция Танюг.

Сръбският държавен глава благодари на българския президент и премиера на Гърция за позицията им по този въпрос: "Румен Радев открито каза, че решението за петрола не е справедливо за Сърбия, а Мицотакис го каза в заключителната си реч и аз им благодаря за това", каза Вучич и съобщи, че решението за това дали на Сърбия ще ѝ бъде забранено да внася руски петрол в рамките на европейските петролни санкции срещу Русия се отлага до първи декември, информира БТА.

Припомняме, че новият пакет от санкции срещу Русия на ЕС не позволява на Сърбия да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод - JANAF или друго пристанище. "Въпреки че по настояване на Хърватия това включва и Сърбия, защото тя вече няма да може да внася руски петрол през JANAF, този пакет не включва България. Това решение е взето, защото руската "Лукойл" има основна рафинерия в България. С това ЕС показа лицемерие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за внос на петрол, което показва примерът на Сърбия и България", написаха проправителствени сръбски медии, цитирани от БГНЕС.

Кипърските турци поставиха ултиматум на сините каски от ООН

Тахсин Ертугрулоглу

Самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република /TRNC/ даде на мироопазващите сили на острова срок от 1 месец да напуснат, ако ООН не признае сепаратистката държава. Създадена през 1964 г. UNFICYP е една от най-дълго съществуващите мироопазващи мисии на ООН. "Нашето гостоприемство има граници: или подписват военно споразумение с TRNC, или напускат", заяви севернокипърският първи дипломат Тахсин Ертугрулоглу, цитиран от вестник "Hürriyeт". "Решихме да ви дадем още един месец. Не е кипърско-гръцкото правителство това, което ще одобри вашата мисия в северната част на страната. Това сме ние", казва Ертугрулоглу и уточнява, че сините каски имат два лагера в северната част на страната. Преговорите за разрешаване на кипърския конфликт са блокирани от 2017 г.

Междуведомствен съвет в Скопие ще оценява имената на историческите личности

В Скопие се проведе учредителното заседание на консултативния съвет, който ще прави оценки за имената на исторически и други известни личности, давани на сдружения и други юридически лица. Органът е съвещателен към правителството и ще дава мнение за характера на историческите личности, начина, по който да се сформират сдруженията с цел избягване на злоупотребата с имена на определени личности с негативен контекст за македонската идеология. Съветът има 7 постоянни членове, излъчени от различни държавни институции, включително и икономическото министерство. Другите двама ще се излъчват според името на личността, която е обект на обсъждане. Повод за сформирането на органа стана създаването на българските културни центрове "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис III" в Охрид, предава БТА.

Бошняците мюсюлмани смениха своя представител в президентството в Сараево

В Босна и Херцеговина на 2 октомври гласуваха за тричленното президентство на страната, за двете камари на парламента в Сараево, за парламент и президент на Република Сръбска, за двукамарен парламент на Мюсюлманско-хърватската федерация и за парламентите на 10-те кантона в нея. Националистическите партии на бошняците, хърватите и сърбите доминират на вота. При бошняците Бакир Изетбегович от клана, който над 30 години е във властта, загуби, при това с 20% разлика, от опозиционера Денис Бенирович. При хърватите Желко Комшич остава във федералното президентство с 54% от вота. Противниците му от хърватска коалиция се жалват, че за пореден път бошняците-мюсюлмани са наклонили гласовете в негова полза. Желка Цвиянович отиде в президентството в Сараево, а нейният партиен лидер Милорад Додик е избран за президент на Република Сръбска, предава БНР "Хоризонт".

Румъния протестира пред руския посланик в Букурещ

Руският посланик в Букурещ Валерий Кузмин е бил извикан в румънското министерство на външните работи. Призоваването на дипломата е координиран демарш на ЕС, за да се предаде ясно послание на Москва, че общността осъжда обявеното от Русия анексиране на украинските региони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. "Румъния е потвърдила още веднъж своята позиция, че твърдо осъжда т.нар. "споразумения" за влизане в състава на Руската федерация на четирите украински региона и незаконната руска военна окупация". Това е заявил държавният секретар Юлиан Фота пред Кузмин, като е подчертал, че анексията грубо нарушава принципите на международното право, Хартата на ООН и териториалната цялост на Украйна, предава телевизия Digi24.

Словения позволи на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват деца

Словенският парламент одобри еднополовите бракове и правото на тези двойки да осиновяват деца. Това стана след решение на Конституционния съд. Така Словения стана първата страна в Източна Европа, приела подобно законодателство, предаде AFP. Поправката в семейното право беше одобрена от 48 депутати, при 29 "против" и един въздържал се. Словения, която първа се отдели от Югославия, е първата бивша комунистическа страна в Европа, която одобрява такава промяна. Основната опозиционна сила - Словенската демократическа партия, организира протести срещу решението.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Facebook/tahsinertugruloglu.ubp, vlada.mk, mae.ro, Facebook/DrzavnizborRS

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45